DØDE: Oscar André Ocampo Overn (15) ble drept av sin egen far. Tirsdag formiddag samlet elevene ved Gjøvik videregående skole seg for en minnestund.
DØDE: Oscar André Ocampo Overn (15) ble drept av sin egen far. Tirsdag formiddag samlet elevene ved Gjøvik videregående skole seg for en minnestund.

I dag mintes medelevene drepte Oscar André (15)

Oscar André (15) døde mandag forrige uke, etter å ha blitt drept av sin egen far. Tirsdag tente medelever lys og mintes 15-åringen.

Mandag 4. november døde Oscar André Ocampo Overn, etter å ha vært innlagt på Ullevaal sykehus i nesten fire uker med livstruende skader.

Det var om morgenen 9. oktober politiet fikk melding om en alvorlig hendelse i en bolig på Kapp i Østre Toten kommune.

Her fant de Oscar André (15) livløs, og iverksatte livreddende tiltak.

Faren (44) ble pågrepet og erkjente drapsforsøk, samt at han hadde utsatt sønnen for seksuelle overgrep.

Tung tid

Oscar André var elev ved Gjøvik videregående skole. Tirsdag klokken 11 samlet elevene på skolen seg til en minnestund i skolens gymsal.

Rektor Marie Holenbakken forteller om en tung tid for både elever og ansatte da det ble kjent at Oscar var borte.

– Det var et sjokk, og en stor sorg. Vi gikk inn i en tung tid, sier Holenbakken til TV 2.

HOLDT TALE: Rektor ved Gjøvik videregående skole, Marie Holenbakken. Foto: TV 2
HOLDT TALE: Rektor ved Gjøvik videregående skole, Marie Holenbakken. Foto: TV 2

Skolen har opprettet et støtteteam, som skal hjelpe elever og ansatte til å komme seg gjennom den vanskelige tiden.

– Vi minnes hvor god Oscar var og hvilke gode egenskaper han hadde. Han var en glad og omsorgsfull gutt. Han var godt likt og en flink elev, sier Holenbakken.

– Humørspreder

Under minnestunden holdt rektor Holenbakken tale for elevene. Hun synes det varmet å se hvor mange som var samlet for å minnes Oscar André.

– Den 9. oktober fikk vi den tunge beskjeden om at en av våre elever hadde vært utsatt for en tragisk hendelse på Kapp. Det var et stort sjokk. Vi gikk inn i en tung tid, preget av mye følelser, og mange ubesvarte spørsmål. Mandag 4. november fikk vi et svar. Et svar vi ikke ville ha. Han døde med sine nærmeste rundt seg på sykehuset den mandagen, sa Holenbakken.

Oscar André begynte på Helse og oppvekst på Gjøvik videregående i august i år. Rektoren beskriver ham som godt likt, og en som lett kom i kontakt med både elever og lærere.

– Han var en humørspreder. Som elev var han faglig flink og muntlig aktiv i timene. Dette er gode minner vi skal ta med oss videre. Til tross for at han gikk her kun i noen få uker, etterlater han seg et stort tomrom. Han vil bli savnet, sa Holenbakken.

Etter ett minutts stillhet, avsluttet rektoren med å lese diktet «Levd liv er over» av Torbjørn Hummelvoll.

MINNESTUND: Elevene ved Gjøvik videregående skole minnes sin medelev. Foto: TV 2
MINNESTUND: Elevene ved Gjøvik videregående skole minnes sin medelev. Foto: TV 2

– Har ikke ord

Sokneprest i Hoff menighet, Eystein Elde, sier de trenger tid til å minnes hvem Oscar André var.

– Vi trenger tid til å rydde plass til den sorgen som er hos alle de berørte i denne saken, sier Elde.

Presten kjente Oscar André som ungdomsleder i menigheten.

– Han var en raus og sprudlende person. Han hadde mange talenter og ga mye av seg selv som menneske.

– Hvordan har den siste tiden vært?

– Det er så tungt når et ungt menneske blir revet bort slik, at vi har ikke ord. Det er det verste som kan skje.

Måtte moderere minneside

Flere ungdommer på Toten har gått sammen og skrevet et minneord om Oscar André, hvor de beskriver ham som en sprudlende gutt med gode verdier, som sto opp for alle rundt seg.

Kondolanser og minneord har også strømmet inn på begravelsesbyråets minneside.

Men ikke alle kommentarene var av den positive arten. Begravelsesbyrået forsøkte å mane til moderasjon og omtanke, men da det ikke hjalp, måtte de gå inn og forhåndsmoderere alle kommentarene på minnesiden, skriver Oppland Arbeiderblad.

Begravelsesbyrået har aldri før opplevd noe lignende. De mener omstendighetene rundt Oscar Andrés død kan være en av årsakene.

– Omstendighetene gjør nok at noen skriver ting som ikke sømmer seg på en slik minneside. De skriver ting man ellers ikke ville ha skrevet. Folk ser ikke nødvendigvis forskjellen på sosiale nettverk og en minneside. En minneside kan sidestilles med en kondolanseprotokoll, sier daglig leder Jacob Håvelsrud ved Begravelsesbyrået Innlandet til OA.

DYPT SAVNET: Tirsdag holdt skolen minnestund for Oscar André med taler og musikalske innslag. Foto: TV 2
DYPT SAVNET: Tirsdag holdt skolen minnestund for Oscar André med taler og musikalske innslag. Foto: TV 2

– Jeg savner deg så mye

Heldigvis er det mange som også bruker minnesiden til det den skal brukes til. Oscar Andrés bestevenn skriver blant annet:

«Du spredde alltid så mye glede, så mye bra! Alle rundt deg fikk en bra dag, bare ved at du var der. Og nå er du borte... jeg savner deg så mye Oscar André min!❤️ Håper du ser ned på oss og aldri glemmer hvor mye vi elsker og har elsket deg! Setter så stor pris på å få ha blitt kjent med deg! Livet villet ikke vært det samme uten å få hatt 2 fine måneder med deg i klasserommet. Jeg vet hvor redd du var for at vi ikke skulle akseptere deg, du sa det så mange ganger og betrodde deg til meg, vi lyttet alltid og minnes din omsorg for alltid! Hvil i fred fineste engelen! Håper du har fått fred i hjertet ditt og har det flott❤️»

Bisettelsen av Oscar André skjer i Hoff kirke førstkommende fredag. Istedenfor blomster ønsker familien en gave til KBN skolekorps.