SÅ RØDT: Sjakhtars brasilianske stjerne Taison (i midten) ble utvist etter å ha reagert på rasisme fra tribunen.
SÅ RØDT: Sjakhtars brasilianske stjerne Taison (i midten) ble utvist etter å ha reagert på rasisme fra tribunen. Foto: Oleksandr Osipov

Stjernespiller ble utvist etter å ha reagert på rasisme

Sjakhtar Donetsk-spilleren Taison ble vist det røde kortet etter å ha reagert på rasisme fra tribunen i oppgjøret mot Dinamo Kiev.

Det var under søndagens oppgjør mellom Sjakhtar Donetsk og Dinamo Kiev i den ukrainske ligaen at episoden som har fått mange til å reagere på fant sted.

I det 74. minutt, og på stillingen 1-0 til hjemmelaget, rettet den brasilianske midtbanestjernen Taison en advarende pekefinger opp mot Dinamos fans, tok ballen og sparket den opp der fansen satt.

Organisasjonen Football Against Racism in Europe (FARE) opplyser i en pressemelding at Taisons lagkamerat Dentinho rapporterte til kampens dommer at supporterne kom med grov rasistisk hets, rapporterer CNN.

Dommeren aktiverte umiddelbart trinn én i UEFAs protokoll mot rasisme, og beordret stadionspeakeren til å advare publikum, og sendte spillerne i garderoben.

Ble utvist
Taison og Dentinho forlot begge arenaen i tårer. Men da spillerne entret banen igjen, viste dommeren Taison det røde kortet. Trinn tre i UEFAs protokoll, nemlig å avlyste kampen, var ikke aktivert.

Etter kampen tok Taison et oppgjør med hendelsen på sin Instagram-konto.

– Jeg elsker min rase, jeg kjemper for fargede, alt jeg gjør er for oss, og for kjærlighet. Jeg vil aldri holde kjeft når jeg opplever en så umenneskelig og lite respektfull handling. Mine tårer var fordi jeg følte meg hjelpeløs, og for at det ikke var noe jeg kunne gjøre, skriver Taison på Instagram.

– Men vi lærer tidlig å være sterke og stå i kampen. Vi kjemper for våre rettigheter og likeverd. I et rasistisk samfunn er det ikke nok å ikke være rasist, men vær en anti-rasist! Fotballen trenger mer respekt, hele verden trenger mer respekt. Takk for alle støttendemeldinger! Vi vil fortsette kampen... nei til rasisme, fortsetter han.

Sjakhtar Donetsk skriver i en pressemelding at klubben tar sterk avstand fra rasisme.

– Vi er kategorisk imot alle former for rasisme, rasistisk diskriminering, fremmedfrykt og intoleranse, heter det fra klubben.

Dinamo Kiev opplyser at klubben har startet en etterforskning og vil forsøke å identifisere supporterne som kom med rasistisk sjikane fra tribunen.

– Vi er klar til å bistå etterforskningen, og dersom personene blir identifisert og funnet skyldige, så vil vi ta ytterligere grep for å isolere disse individene fra alle fotballkamper og samfunnet forøvrig, skriver klubben i en uttalelse.

Fotballforbundet i Ukraina har så langt ikke kommentert hendelsen.

Flere tilfeller av rasisme
Hendelsen i Ukraina følger bare i rekken etter flere tilfeller av rasisme fra tribunen i fotball-Europa denne sesongen. Spillere som Mario Balotelli og Romelu Lukaku har blitt utsatt for rasisme i italiensk Serie A, og flere engelske spillere ble utsatt for det samme under en landskamp mot Bulgaria tidligere i høst.

UEFA har så langt imidlertid inntil videre aldri aktivert trinn tre i sin protokoll, og avlyst en kamp på grunn av rasisme. UEFA har samtidig fått kritikk for å ha for milde straffer for rasisme fra tribunen. Mange mener bøtene bør være høyere og at flere kamper bør spilles for tomme tribuner.

Antidiskrimineringsorganissasjonen «Fare» sa blant annet at de var skuffet over at Bulgaria ikke ble utvist fra EM-kvalifiseringen, med tanke på sin tidligere historie og åpenbare evne til å håndtere problemene de står overfor, etter skandalekampen mot England.

– Vi tror bevisene og omstendighetene i denne kampen ville ha rettferdiggjort at europeisk fotball ble gitt et sterkere signal om behovet for å takle rasisme. Vi vil være i kontakt med UEFA for å utforske alternativer og se hvordan Bulgaria og andre i samme situasjon takler rasisme, sa organisasjonen.