Foto: Stringer

Nye tusener drives på flukt i Jemen

Kamphandlinger sør i Jemen har den siste tiden drevet tusener av sivile på flukt, mange av dem gjennom minelagte områder, ifølge Røde Kors.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Familier som jages på flukt, ofte i redsel midt på natta, sliter med å finne steder der de kan oppholde seg, sier generalsekretær Bernt G. Apeland.

Avhengige av nødhjelp

– Mange som har flyktet tar i bruk klasserom i skoler. Husene fylles opp av menn, kvinner og barn som ikke har mulighet til å tjene penger til å klare seg selv. Derfor er det helt avhengige av nødhjelp, både vann og mat, sier han.

Nylig delte Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Jemen Røde Halvmåne ut nødhjelp til internt fordrevne i byen Khobar.

– Vi måtte gjemme oss i et hjørne i et rom. Barna gråt og var vettskremte. Kulene kom inn i huset vårt. Tre av oss ble såret, men resten av familien kan ikke flykte, fortalte Fatima Mohammed, som hadde flyktet fra Subaira, til hjelpearbeiderne.

Vanskelig å forstå

– Ifølge FN er 24 millioner mennesker i Jemen avhengige av nødhjelp. Det gjør at denne krisen når dimensjoner som er vanskelig for mange å forstå sier Apeland, som etterlyser en fredsavtale.

Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana. Flere andre land i regionen sluttet opp om krigføringen, og det samme land som USA, Storbritannia og Frankrike gjort.

Massiv bombing

En massiv bombekampanje har ifølge uavhengige Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) siden kostet over 100.000 mennesker livet. Sykehus, skoler, vannverk, renseanlegg og elektrisitetsforsyning er lagt i grus.

Ifølge ACLEDs oversikt er rundt 20.000 mennesker drept bare i år, mens krigen i fjor kostet nærmere 31.000 mennesker livet. Hvor mange som samtidig er bukket under av sult og sykdom, tør ingen anslå.

Over tre millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut og FN beskriver Jemen som verdens verste humanitære krise i vår tid.

(©NTB)