Slik skal de forsøke å heve bilen fra 170 meters dyp

JØLSTER/BERGEN (TV 2): Arbeidet med å heve bilen som ble tatt av et ras i Jølster i Sogn og Fjordane i sommer, starter mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En mann i 50-årene fra Jølster omkom i raset som gikk over fylkesvei 451 den 30. juli, men mannen er ikke funnet. Det er ikke klart om han er i bilen.

Omfattende jobb

Bilen er lokalisert på 170 meters dyp, 660 meter ute i Jølstravatnet.

Et omfattende prosjekt for å heve bilen fra dypet er satt i gang. Arbeidet med å montere en flåte hvor selve heveoperasjonen skal styres fra, er nå i gang.

– Det som er krevende er at det er veldig dypt og dårlig sikt. Flåten skal forsøke å lokalisere bilen, så skal man ned og finne kjøretøyet som man håper er det kjøretøyet man leter etter, sier innsatsleder Torbjørn Thue til TV 2.

– Svært vanskelig

Deretter begynner neste steg, som er å klargjøre bilen for heving.

– Det skal suges bort masser rundt kjøretøyet for å løsne det fra bunnen, og så eventuelt forsøke å feste løfteutstyr og løfte bilen, sier Thue.

Arbeidet er vanskelig, og det er heller ikke på mannskapets side at kjøretøyet er mørk i fargen, så det er enda vanskeligere å se på bunnen.

– Det er svært vanskelige arbeidsforhold nede på 170 meter, sier innsatslederen.

Det skal blant annet bygges en flåte på vannet som skal være basen for å heve bilen. Det vil ta tid å bygge en flåte som tåler et så stort trykk som det vil være å heve en bil fra 170 meters dypr. På bildene ser man pongtongene som skal bli til en flåte. Foto: Alf Vidar Snæland
Det skal blant annet bygges en flåte på vannet som skal være basen for å heve bilen. Det vil ta tid å bygge en flåte som tåler et så stort trykk som det vil være å heve en bil fra 170 meters dypr. På bildene ser man pongtongene som skal bli til en flåte. Foto: Alf Vidar Snæland

Enteprenøren som gjør hevejobben anslår at arbeidet kan ta anslagsvis to uker.

Håper å finne den omkomne

– Det er utrolig viktig for familien at han blir funnet, og det er motivasjonen for å heve bilen. Vi har ingen garanti for at vedkommende er inne i bilen, men vi håper det, sa Arne Johannessen, som leder politiet i Sogn og Fjordane, til NTB i forrige uke.

– Vi kan ikke love noe, men vi skal gjøre et godt forsøk. Vi har god tro på at det er bilen vi fant ved hjelp av sonar i sommer, sier Thue til TV 2 mandag.

Én million

Vest politidistrikt har fått penger fra Politidirektoratet til å heve bilen, og etter en anbudsrunde er oppdraget gitt til Norwegian Tunnel Inspection. Prisen er på nærmere en million kroner. Firmaet starter å rigge opp mandag.

30. juli gikk det flere jordras i Jølster og Førde i Sogn og Fjordane etter et kraftig regnvær. Fem av rasene som gikk i Jølster kommune var av større karakter, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Jordrasene førte til at folk mistet strømmen og ble isolert, slik at de måtte evakueres i båter. På et tidspunkt var rundt 150 personer evakuert.