Termometeret til Roger Tråsdahl nådde småpene 36.1 minusgrader natt til mandag.
Termometeret til Roger Tråsdahl nådde småpene 36.1 minusgrader natt til mandag. Foto: privat

Grisekaldt i Grøtte: Her var det 36 minus i morges

Da Jørn Larsen sjekket nattens minusmax på Andslimoen ved Bardufoss viste den 34,6. Klokka 06 i morges ble det målt 36,1 råkalde grader i bygda Grøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er mildt sagt djevelsk kaldt. Når du er ute så føles det som om man står midt i klærne, om du forstår, sier Jørn Larsen. Han sjekket temperaturmåleren da han kom på jobb på Lians Caravan i morges. Den viste behagelige minus 27, men også en minimumstemperatur på 34,6 målt i natt.

Minus 36,1 i Grøtte

I bygda Grøtte nede ved Målselva målte Roger Tråsdahl utetemperaturen klokken seks i morges. Ekstreme 36,1 grader.

– Ja, det er kaldt. Veldig kaldt til å være så tidlig i november. Om jeg skal stole på mitt eget manns minne, så kan jeg ikke huske at det har vært så kaldt så tidlig på vinteren før. Nå ble det da også registrert rekordlave 29,7 på Bardufoss flyplass i natt, men det blir jo mildt sammenlignet med det vi kan skryte av, sier han.

Jørn Larsen er jaktkompis med Tråsdahl, og fikk melding om rekordnoteringen på Grøtte etter at han selv hadde meldt inn 34,6 til TV2.

Kaldt nok, uansett

– Skuffet?

– Nei, jeg synes vi har det kaldt nok uansett. Man blir jo på mange måter satt tilbake i alle sammenhenger. Alt går tregere. Vi skal selge og levere bobiler og campingvogner til kunder, og det er ikke enkelt når det er så kaldt som nå. Mange vegrer seg for å kjøre så kaldt som det nå er, og utsetter mange ting i påvente av at det skal bli mildere. Vi som opplever denne kulda, skjønner hva jeg mener, sier Larsen.

Jørn Larsen hadde minus 34,6 i natt. Men jaktkompisen Roger Tråsdahl hadde hatt det enda kaldere. Da TV 2 snakket med Larsen hadde tempen steget til 27 minus.
Jørn Larsen hadde minus 34,6 i natt. Men jaktkompisen Roger Tråsdahl hadde hatt det enda kaldere. Da TV 2 snakket med Larsen hadde tempen steget til 27 minus.

Roger Tråsdahl jobber i eget IT-firma på Bardufoss, og melder om behagelig inneklima på jobb da vi tar kontakt for å få høre hvordan det står til, og hvordan folk med kuldeerfaring ter seg for å mestre utfordringene.

Kuldetilpasset pusteteknikk

– Når du kommer ut, merker du det med en gang. Det blir tungt å puste, man trekker jo ikke inn iskald luft uten å endre måten å puste på. Du må puste roligere, gjerne gjennom nesen, forteller han. Klok av erfaring.

– Man blir ikke skremt, man har jo lært seg hvordan man best kan redusere smerten. Det mest spennende er jo når man skal starte bilen. De som ikke koblet på motorvarmer i går, vil nok slite.

Tråsdahl humrer når vi ber om en kommentar til den interne konkurransen om minusmålingene mellom Målselv-bygdene.

Kulda utløser galgenhumor

– Kulda utløser mye god galgenhumor. Når det blir så kaldt så tidlig så blir det litt konkurranse mellom oss. Etter at jeg meldte 36,1, fikk jeg en notering på 37 blank fra gården Myre rett over elva. Og uten å skryte på meg noe. I romjula 1980 opplevde jeg minus 42 hjemme på gården. 37-38 opplever vi ofte på vinteren innimellom, men så kaldt som nå så tidlig i november er ikke vanlig.