PROTESTER: Dette bildet er tatt under en såkalt
PROTESTER: Dette bildet er tatt under en såkalt "Paddle-out" i Australia, som betyr at surfere padler ut på havet for å demonstrere. Her fra Burleigh Heads. Foto: Madison Jefferey

Norge vil tjene mer enn Australia på oljeboring i Australia

Den norske stat kommer til å tjene 2,4 milliarder kroner mer på olje- og gassproduksjonen i Australbukta enn den australske stat, ifølge ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tankesmia Australia Institute anslår at den norske stat kommer til å tjene nær 8,1 milliarder australske dollar, i underkant av 51 milliarder kroner, på Equinors olje- og gassproduksjonen i Australbukta.

Den australske stat vil ha rundt 4,4 milliarder kroner mindre enn dette i skatteinntekter fra produksjonen på feltet, som antas å være drivverdig i 40 år, ifølge rapporten.

Australia Institute, som omtales som en progressiv tankesmie, har lenge markert seg som en uttalt kritiker av Equinors prosjekt i South Australia.

Det har blitt arrangert flere protester i Australia mot Equninor, og det har også blitt arrangert i Oslo.

Ikke bra

– Uansett hvordan man ser på dette, så er ikke prosjektet bra for Australia. Utenlandske oljeselskap står i kø for å rykke inn i vårt dyrebare marine miljø, utsette det for risiko og deretter stikke av med størstedelen av overskuddet, sier tankesmias leder Noah Schultz-Byard i en pressemelding.

Samtidig med rapporten fra Australia Institute, krever det australske petroleumstilsynet NOPSEMA nå mer informasjon om de miljømessige sidene ved Equinors planlagte virksomhet i Australbukta.

Equinor har fått tildelt to letelisenser i Australbukta. Planen er å begynne å bore en letebrønn ved årsskiftet 2020/2021, men en miljøplan må først bli godkjent før de kan starte arbeidet.

Store natur og dyreverdier

Australbukta er hjemmet til mange typer hvaler, i tillegg til den truede arten australske sjøløver, gigantblekkspruter, delfiner, hvithaier og et stort omfang av sjøfugler.

Ifølge en rapport fra The Wilderness Society har Australbukta en rikere variasjon av arter enn verdens største korallrev, The Great Barrier Reef.

Dette rike dyrelivet har gitt liv til fiskerinæringen og turismeindustrien i området. Et oljesøl ville hatt katastrofale konsekvenser. Men også lyden av oljesøking kan gjøre skader på dyrelivet, sier rapporten.

Greenpeace Norge har også kritisert prosjektet fra det ble lansert.

– Equinor må slutte å kaste bort penger og ressurser på tulleprosjekter. Boringen i Australbukta kommer til å bli Equinors tjæresand: dyr, risikabel og unødvendig, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge til TV 2.

Nytt krav

NOPSEMA var ikke fornøyd med de første miljøplanen, og i juni fikk Equinor beskjed om å legge fram mer informasjon om hvilken mulig risiko som er knyttet til leteboringen.

En oppdatert miljøplan ble levert i midten av september, men NOPSEMA er fortsatt ikke fornøyd.

8. november fikk Equinor beskjed om å gjennomføre ytterligere endringer i planen. NOPSEMA etterlyser blant annet mer informasjon om risikoen for utslipp og har gitt selskapet 21 dagers frist til å vurdere dette.

Dette innebærer ikke at miljøplanen som ligger på bordet er avvist, men er en normal del av NOPSEMAs vurdering av slike miljøplaner, understrekes det.

(©NTB)