Foto: Terje Pedersen

Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SV, Rødt og MDG støtter Ap-leder Jonas Gahr Støre i at oljefondet i større grad må vurdere investeringer i fornybar energi.

Det var i et intervju med E24 i forrige uke at Støre ytret at oljefondet bør tenke i baner rundt fornybar energi. Statsminister Erna Solberg svarte at oljefondet er i ferd med å investere i fornybar infrastruktur, men at det er grep som tas av økonomiske hensyn, ikke fordi Norge ønsker å nå visse politiske mål.

I budsjettfremleggelsen mandag sier Jonas Gahr Støre at har vektlagt rettferdighet i det alternative budsjettet.

– Vi opprettholder ikke noen av de tiltakene som er til gunst for dem som har best råd, som for eksempel momsfritak på de dyreste el-bilene. De pengene kan vi bruke til å bygge ut elbilstasjoner, sier Støre.

Klassekampen melder at SV, Rødt og MDG derimot er begeistret for uttalelsene fra Støre.

– Oljefondet med sine tusenvis av milliarder bør bli en maskin for forandring, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes til avisa.

Helt konkret tar SV-nestlederen til orde for at oljefondet får en ordning med prekvalifikasjon, der selskaper på forhånd dokumenterer at virksomheten er innenfor klimamålene i Parisavtalen.

– Oljefondet bør styres etter et enkelt prinsipp om at man ikke kan investere i selskaper som undergraver Paris-målene, sier Fylkesnes.

Arild Hermstad, nasjonal talsperson for MDG mener Støres uttalelser gir forventninger om at Ap-lederen kan bli med på «mer spenstige ting».

– At han er villig til å gå mye lenger i å flytte penger fra fossil til fornybar energi i oljefondet, sier Hermstad.

– Dette er gode signaler fra Støre. Det er klart vi må bruke noen av våre 10.000 milliarder kroner til fornuftig klima- og industripolitikk, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

(©NTB)