15-ÅRING DREPT: En 15-åring ble drept og en annen 15-åring ble livstruende skadd i en skyteepisode i Malmö i helgen.
15-ÅRING DREPT: En 15-åring ble drept og en annen 15-åring ble livstruende skadd i en skyteepisode i Malmö i helgen. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB scanpix

Svensk politi: – Vi kan aldri godta at unge skytes og drepes i våre gater

Politiet i Malmö får ytterligere nasjonal forsterkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Danmark gjeninnfører tirsdag midlertidig grensekontroll av reisende fra Sverige etter flere voldsepisoder i København som svensker mistenkes å stå bak.

Blant episodene er bombeattentatet mot et skattekontor i København i august, som flere svenske menn er siktet for å ha stått bak.

Grensekontrollen skal foreløpig vare i seks måneder og skal skje på Øresund-brua mellom København og Malmö. Også reisende som ankommer med ferje til Rønne, Helsingør, Frederikshavn og Grenaa kan bli kontrollert og bedt om å legitimere seg.

Danmark varslet Sverige og EU-kommisjonen om tiltaket i oktober.

Får nasjonal forsterkning

Politiet i Malmö har krevd nasjonal forsterkning, og innenriksminister Mikael Damberg (S) lover at det skal settes i verk «ekstraordinære tiltak for å snu utviklingen» i Malmö.

– To voldsomme helger bak oss, eksplosjoner og drap. Våre tanker går til pårørende og foreldre som opplever sitt livs mareritt, sa regionpolitisjef Carina Persson ifølge SVT.

På en pressekonferanse mandag formiddag opplyses det at politiet i Malmö får nasjonal forsterkning. Den nasjonale innsatsen har fått navnet «Operasjon Rimfrost», skriver Expressen.

– Vi kan aldri godta at unge skytes og drepes i våre gater, sier regionsjefen.

– Det var en svart helg, sier politimester Stefan Sintéus ifølge Expressen.

– Har definitivt ikke mistet kontrollen

Den lokale politisjefen skal fristilles fra øvrige oppgaver for å sette hardere press på de kriminelle gjengene som regional kommandosjef. Han avviser at politiet har mistet kontrollen.

Politiet i Malmö håndterte flere alvorlige voldshendelser i helgen.
Politiet i Malmö håndterte flere alvorlige voldshendelser i helgen. Foto: Johan Nilsson/TT/NTB scanpix

– Vi har definitivt ikke mistet kontrollen. Det er bare å se på hvem vi har pågrepet og dømt. Det som vi må gjøre nå, er å øke trykket på de kriminelle, få flere politifolk i gatene, flere etterforskere og andre som trengs, sier Sintéus.

Ingen er pågrepet etter at 15 år gamle Jaffar ble drept og en annen 15-åring ble påført livstruende skader i en skyteepisode på en pizzarestaurant lørdag kveld. Begge beskrives mandag som kjenninger av politiet.

– Vi kommer til å ha flere innsatser, blant annet mot det lokale narkotikasalget som er grunnen til mye av volden vi ser, sier Sintéus.

Rivalisering om cannabismarkedet kan ligge bak helgens drap, tror politiet.

– Det er én av våre teorier, sa politimester Stefan Sintéus på pressekonferansen mandag formiddag.

Også Malmös sikkerhetssjef Per-Erik Ebbeståhl mener å jobbe opp mot cannabis-miljøet vil være helt grunnleggende.

– Dette markedet er en av grunnene til det vi ser av sprenginger og skytinger i Malmö, sier politimesteren.

Politi og ambulanse rykket klokken 21.03 ut til meldinger om skyting, og fant en av guttene liggende inne i restauranten med skuddskader.

Mange vitner

Kort tid senere ankom den andre gutten sykehusets akuttmottak med privatbil, også han var blitt skutt.

Det var ifølge politiet mange vitner til hendelsen.

– Jeg hørte fem-seks skudd, fortalte en kvinne som satt i en restaurant på den andre siden av gaten for pizzeriaen hvor skytingen skjedde.

To mistenkte personer ble sett forlate stedet på en sykkel, skrev avisen Sydsvenskan søndag.

Ved midnatt fant politiet en sykkel liggende på gaten i Klaragatan, en snau kilometer unna plassen der skytingen skjedde. Politi med hunder startet søk i området.

Seks minutter før skyteepisoden lørdag kveld fikk Malmö-politiet også flere meldinger om en kraftig eksplosjon i sentrum av byen. Eksplosjonen skjedde i en bil rundt en kilometer unna torget. (TV 2/NTB)