Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere

Tyrkia har begynt å deportere IS-krigere til hjemlandet, og den første er satt på et fly til USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkiske myndigheter varslet fredag at de vil sende fengslede utenlandske IS-krigere i Syria tilbake til hjemlandene uavhengig av om hjemlandene vil ta dem imot.

Mandag morgen opplyser de at en amerikansk statsborger som er medlem av terrororganisasjonen IS er sendt hjem, melder nyhetsbyrået AP.

Innenriksminister Suleyman Soylu har tidligere opplyst at 1200 utenlandske IS-krigere har blitt tatt til fange av Tyrkia. Etter Tyrkias intervensjon i nordlige Syria som ble rullet i gang i oktober, har de fengslet ytterligere 287 IS-krigere.

Et ukjent antall IS-krigere har rømt fra kurdiskkontrollerte leire i Nord-Syria under kaoset som oppsto i forbindelse med offensiven.

Det er ikke kjent om personene som er pågrepet av Tyrkia, holdes fanget i tyrkiskkontrollerte områder i Syria eller i Tyrkia.

Om lag 12.000 antatte IS-krigere har blitt holdt fanget av den kurdiskdominerte SDF-styrken i Nord-Syria. Mange av disse er fremmedkrigere fra andre land.

Mange land, blant dem europeiske, har vist liten vilje til å hente hjem statsborgere som har vært fremmedkrigere i Syria. Tyrkia og kurdiske selvstyremyndigheter har gjentatte ganger bedt dem om å ta ansvar, uten å få gehør.

I stedet har Storbritannia tatt statsborgerskapet fra briter som har deltatt i terrorhandlinger. Det internasjonale regelverket er ikke tydelig når det kommer til hva man skal gjøre med personer som er statsløse.