Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg

Det sosialdemokratiske partiet PSOE vinner det spanske valget, men får ikke flertall, viser foreløpige resultater. Ytre høyre-partiet Vox dobler seg.

Statsminister Pedro Sanchez' parti PSOE ser ut til å få rundt 28 prosent av stemmene og får flest plasser, med 120 seter, i Spanias nasjonalforsamling. Det er litt ned fra 123 før valget, viser resultatene etter at 99,9 prosent av stemmene er telt opp.

Ytre høyre-partiet Vox ligger an til å få 52 seter, mer enn dobbelt så mange som før valget, da det hadde 24 plasser. Det vil da bli Spanias tredje største parti kun seks måneder etter sin debut i nasjonalforsamlingen.

Også Partido Popular gjør et godt valg. Ved søndagens valg ser de ut til å få 20,8 prosent og 87 seter, 21 flere seter enn det de har i dag.

Flest seter, men ikke flertall

Selv om Sanchez' PSOE etter alt å dømme får flest seter, er resultatet langt fra godt nok til å sikre seg et flertall. Da trengs det 176 seter.

Dermed ser det ikke ut til at den fastlåste politiske situasjonen løses etter dette valget heller.

I sin tale til tilhengerne ba Sanchez «alle politiske partier» til å bidra til å finne en løsning på situasjonen, men han understreket at det ikke gjelder partier som sprer hat. Det var trolig en referanse til VOX.

– Jeg ber alle politiske partier om å handle sjenerøst og ansvarlig for å få løst situasjonen, sa Sanchez.

Valgets tapere ser til å være ytre venstre-partiet Unidas Podemos, som mister 16 seter, ned til 26 seter. Enda verre gikk det for Ciudadanos, som ser ut til å få ti seter mot dagens 57.

Vanskelig i praksis

Søndagens valg er det andre i år og det fjerde på like mange år i Spania. Også de foregående valgene har endt uten et tydelig flertall og har gitt landet flere mindretallsregjeringer.

– Spania har i dag tre venstrepartier, tre høyrepartier og tre katalanske separatistpartier. Da er det i praksis umulig å danne regjering, sa analytiker Federico Santi i Eurasia Group før valget.

I teorien kan Sanchez' PSOE få flertall med Unidas Podemos, Mas Pais og nasjonalister og separatister fra Catalonia, Baskerland og Kanariøyene, men et slikt samarbeid kan bli vanskelig.

PSOE og Podemos fikk ikke til et samarbeid etter forrige valg heller, og samarbeidet med katalanske partier er hindret av krisen i regionen, der det har vært store demonstrasjoner etter at ni katalanske politikere ble sendt til lange fengselsstraffer i oktober.

Katalanske partier vil trolig kreve amnesti for de fengslede mot å støtte Sanchez, noe PSOE trolig ikke vil godta.

Lav deltakelse

Valgdeltakelsen endte med å bli 2 prosentpoeng lavere ved søndagens valg enn ved valget i april, fra 71,7 prosent til 69,9 prosent, ifølge landets innenriksdepartement.

Statsministeren forsøkte i månedsvis etter valget i april å danne regjering med støtte fra venstrepartiet Podemos, men forhandlingene ledet ikke fram siden Sanchez nektet å danne koalisjonsregjering.

I september så han seg nødt til å lyse ut nyvalg etter at kong Felipe erklærte at ingen av kandidatene hadde nok støtte til å sikre flertall i nasjonalforsamlingen.

37 millioner spanjoler er stemmeberettiget. Rundt 93.000 politifolk sørget for sikkerheten, men valgdagen har forløpt uten noen store hendelser.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2