FLERE DØDE: Tre personer er døde som følge av de kraftige skogbrannene som har rammet delstaten New South Wales den siste tiden.
FLERE DØDE: Tre personer er døde som følge av de kraftige skogbrannene som har rammet delstaten New South Wales den siste tiden. Foto: Peter Parks

Delstat erklærer unntakstilstand

Delstaten New South Wales har erklært sju dagers unntakstilstand som følge av den svært kraftige skogbrannen som så langt har tatt tre menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som følge av at det er meldt høyere temperaturer og mer vind, er det ventet at brannen kommer til å spre seg ytterligere tirsdag. Det har ført til at New South Wales' førsteminister Gladys Berejiklian har erklært sju dagers unntakstilstand.

Søndag ble det for første gang blitt varslet «katastrofal» brannfare i Sydney, som er det høyeste nivået siden brannfareskalaen ble innført i 2009. Farevarslet innebærer at det er fare for liv og boliger.

– Det er ingenting som er bygget eller designet for å motstå denne type katastrofeforhold, sier Shane Fitzsimmons i brannberedskapen i New South Wales.

Tre personer har omkommet som følge av skogbrannene i delstaten øst i Australia. Tusenvis har måttet forlate hjemmene sine, og mer enn 150 boliger har blitt tatt av brannen. En rekke branner er ute av kontroll nord i delstaten.

Forholdene bedret seg noen steder i delstaten mandag, der noen kunne vende hjem igjen.

Området Blue Mountains og vindistriktet Hunter Valley er ventet å bli hardest rammet.

Også i delstaten Queensland har det vært en rekke branner.

Måneder med lite nedbør gjør at det er svært tørt i delstatene.