RUNDE 2: Aktor Nina Grande og medforsvarer Aleksander Barkved Steinsvåg med de siste forberedelsene før ankesaken begynner i Gulating lagmannsrett.
RUNDE 2: Aktor Nina Grande og medforsvarer Aleksander Barkved Steinsvåg med de siste forberedelsene før ankesaken begynner i Gulating lagmannsrett. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Risikerer forvaring etter drapet på Sunniva (13): – Det handler om samfunnsvernet

GULATING LAGMANNSRETT (TV 2): Det er svært sjelden at mindreårige dømmes til forvaring i Norge. Sunniva Ødegårds drapsmann kan bli den tredje i norsk historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I juni ble en 19 år gammel mann dømt i Jæren tingrett til 11 års forvaring med en minstetid på sju år, for det brutale og tilsynelatende helt vilkårlige drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård.

Han var 17 år da han begikk drapet i slutten av juli 2018.

Sunniva var på vei hjem fra en kamerat da hun ble overfalt og slått i hjel med en hammer, på Varhaug på Jæren i Rogaland.

Både påtalemyndigheten og forsvaret anket, og på mandag startet ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett.

DET SISTE BILDET: Denne selfien tok Sunniva Ødegård under to timer før hun ble overfalt og drept på Varhaug.
DET SISTE BILDET: Denne selfien tok Sunniva Ødegård under to timer før hun ble overfalt og drept på Varhaug.

Lette etter noen å drepe

På rettens første dag innledet aktor Nina Grande med å gå igjennom hendelsesforløpet.

Hun startet med å vise frem selfien som ble det siste bildet som ble tatt av Sunniva før hun ble drept.

Tidligere på kvelden hadde tiltalte syklet rundt på Varhaug. Med seg hadde han en ryggsekk. I sekken lå hammeren.

19-åringen har forklart at han fikk tanker om å drepe noen og at han begynte å lete. I lagmannsretten mandag forklarte han at han tilfeldigvis fikk øye på Sunniva ved en lekeplass.

– Da slo tanken meg at det var henne jeg kunne drepe. Jeg parkerte sykkelen bak en hei og ventet til hun gikk forbi. Jeg gjemte hammeren under klærne og fulgte etter henne, sier han.

Ifølge tiltalen slo han henne i hjel, før han misbrukte henne seksuelt og forsøkte å tenne på avdøde.

– Hvor hardt slo du, spør aktor.

– Jeg slo så hardt jeg kunne, svarer han.

ÅSTED: Sunniva Ødegård ble funnet drept på Varhaug i Rogaland i juli 2018. Mandag startet ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett.
ÅSTED: Sunniva Ødegård ble funnet drept på Varhaug i Rogaland i juli 2018. Mandag startet ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Erkjenner ikke straffskyld

Spørsmålet om tilregnelighet og forvaringsdom for en så ung person vil bli de to sentrale temaene når saken nå behandles for andre gang.

Tiltalte erkjenner ikke straffskyld, men bestrider ikke at det var han som drepte Sunniva. 19-åringen mener han var psykotisk og at han burde overføres til tvungent psykisk helsevern.

De rettsoppnevnte sakkyndige som har observert tiltalte har konkludert med at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, men de mener psykosen var utløst på grunn av rus – noe som ikke fritar for straff.

Få mindreårige dømt til forvaring

Påtalemyndigheten mener dermed at han kan straffes med fengsel, og at han burde dømmes til forvaring.

– Det handler om samfunnsvernet. Her mener vi omstendighetene tilsier at det er gjentakelsesfare, sier aktor Nina Grande til TV 2.

Det tilhører sjeldenhetene, all den tid tiltalte var under 18 år da han tok livet av Sunniva Ødegård.

Før denne saken har kun to personer blitt dømt til forvaringsdom for et drap begått som barn her i landet. Dermed har retten få saker å støtte seg på når de skal ta stilling til om 19-åringen skal fengsles på ubestemt tid.

Tiltaltes forsvarer, Tor Inge Borgersen, mener vilkårene for forvaring ikke er oppfylt.

– Det skal ekstraordinært mye til for å idømme forvaring til personer som var under 18 år. Det vil bli et sentralt spørsmål som jeg tar opp i min prosedyre, sier forsvareren til TV 2.

Eksperter anslår at saken vil gå hele veien opp til Høyesterett. Det er satt av ti dager til ankeforhandlingene i Gulating lagmannsrett.