GÅR AV: Bolivias president Evo Morales har lyst ut nyvalg etter at en valgobservatørrapport fant uregelmessigheter ved valget i oktober.
GÅR AV: Bolivias president Evo Morales har lyst ut nyvalg etter at en valgobservatørrapport fant uregelmessigheter ved valget i oktober. Foto: Carlos Garcia Rawlins / NTB scanpix

Bolivias president Evo Morales går av etter anklager om valgfusk

Bolivias president Evo Morales går av etter anklager om valgfusk. Valgobservatører sa søndag at de fant «uregelmessigheter» ved valget i oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Morales kunngjorde sin avgang i en TV-sendt tale søndag kveld. Valgobservatørenes rapport kom tidligere søndag og som følge av deres konklusjon, utlyste Morales nyvalg.

– Etter å ha analysert den konfliktfylte situasjonen i landet, ber vi presidenten om å gå av for å sikre stabilitet i Bolivia, sa han søndag.

Også lederen for valgmyndigheten i Bolivia går av.

Feiringen startet umiddelbart i La Paz etter Morales' kunngjøring. Fyrverkeri ble fyrt av, og folk samlet seg i gatene med flagg og jubel.

En rapport fra valgobservatører har konkludert med uregelmessigheter ved presidentvalget 20. oktober.

Valgobservatørene fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) ga uttrykk for «dyp bekymring og overraskelse» under opptellingen av stemmer, og søndag anbefalte organisasjonen nyvalg.

Krevde Morales' avgang

Lederen for Bolivias væpnede styrker sa søndag at presidenten burde gå av.

– Etter å ha analysert den konfliktfylte situasjonen i landet, ber vi presidenten om å gå av for å sikre stabilitet i Bolivia, sa general Williams Kaliman.

USA støtter et nyvalg i landet og roser OAS' arbeid.

– Alle tjenestemenn fra myndighetene og politiske organisasjoner involvert i dette valget burde stille seg på sidelinjen i valgprosessen, sa han videre.

Politisk kaos

Bolivia har blitt kastet ut i et politisk kaos etter at Morales, som har sittet ved makten siden 2006, for tre uker siden vant første runde av presidentvalget.

Anklagene om valgfusk oppsto da stemmetellingen uten forklaring ble satt på pause i et døgn. Valgresultatet ga Morales akkurat nok stemmer til å slippe en valgrunde nummer to.

Uten å nevne rapporten fra OAS, sa Morales at han ville bytte ut landets valgmyndighet.

Han oppfordret alle politiske partier og sektorer om å hjelpe til med å bringe fred til landet. Tre personer er døde og flere hundre skadd som følge av en rekke demonstrasjoner.

– Kan ikke være kandidat

Også opposisjonsleder og tidligere president Carlos Mesa krever at Morales går av.

– Morales kan ikke være en kandidat i neste valg, sa han.

Han har vært en krass kritiker av Morales, som han anklager for å være autoritær. Mesa ble tvunget til å gå av som president etter flere demonstrasjoner ledet av Morales, som da var leder i en fagforening for kokabønder.

Evo Morales tok over makten i 2006 og er allerede den lengst sittende presidenten i Latin-Amerika. Han er også en av de siste av de venstreorienterte lederne som kom til makten i Sør-Amerika på begynnelsen av 2000-tallet.