Merkur passerer foran solen

11. november står jorden og planeten Merkur på linje, og det er mulig å observere planetens ferd foran solen.

SJELDENT FENOMEN: Mandag passerer Merkur solen, noe som også blir synlig fra Norge. Bildet er fra 2012 da planeten Venus ble foreviget idet den passerte solskiven. Foto: Per Løchen / NTB scanpix
SJELDENT FENOMEN: Mandag passerer Merkur solen, noe som også blir synlig fra Norge. Bildet er fra 2012 da planeten Venus ble foreviget idet den passerte solskiven. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

En såkalt Merkur-passasje skjer 13 ganger hvert århundre.

I Norge kan man oppleve fenomenet fra klokken 13.35 og til solen går ned, ifølge Illustrert vitenskap.

Det kan gå mellom 3,5 til 13 år mellom hver gang fenomenet inntreffer. Sist var i mai 2016, da en sjelden og usedvanlig langvarig merkurpassasje fant sted. Det vil gå 125 år til vi kan oppleve en mer langvarig planetpassasje.

Går man glipp av hendelsen 11. november, blir det ingen ny mulighet før i november 2032.

Liten svart flekk

Ettersom Merkur ligger nær solen, er det ikke lett å se planeten fra jorden. Den kan være gjemt bak solen, eller den kan være vanskelig å se på grunn av de skarpe solstrålene. 11. november ligger imidlertid ting til rette for å observere planeten, og den vil kunne ses som en liten svart flekk på solskiven.

Ettersom Merkur er så liten, vil ikke beskyttelsesbriller alene være nok til å kunne få øye på det relativt sjeldne fenomenet, og man er avhengig av en kikkert eller et teleskop. Det er også viktig å beskytte øynene.

Kan ses i Oslo først

Ifølge Norsk Astronomisk Selskap vil passasjen først kunne ses i Oslo klokken 13.40, når solen står lavt i nordvest. Der vil den være synlig fram til solen går ned klokken 15. I Kristiansand står solen høyere på himmelen, og det vil derfor være mulig å se passasjen noe lenger, fram til solnedgang klokken 15.35.

I Bodø starter passasjen omtrent samtidig som solen går ned, og det vil derfor ikke være mulig å oppleve fenomenet så langt nord i landet.

(©NTB)