Heltemøte: Kenneth Fjeld fikk besøk av Chuck Norris.
Heltemøte: Kenneth Fjeld fikk besøk av Chuck Norris. Foto: Tommy Storhaug

Chuck Norris til Norge for å møte eleven sin

Når den amerikanske superstjernen skulle til Norge, valgte han Kenneth Fjeld og Krokstadelva.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den første snøen har lagt seg i den bratte bygda i Buskerud. De fleste av Krokstadelvas nesten 8000 innbyggere ser ut til å sove lenge denne lørdagen. Foruten et ektepar som går tur med hunden og en barnefamilie som skal unnagjøre frisøren denne helgen, er det stille og rolig.

Selv om internett kan fortelle at det er her både brettseiler Jorunn Horgen og tidligere verdens sterkeste mann Svend Karlsen kommer fra, spørs det ikke om han som skal komme i dag skaper litt mer oppstuss...

Mer om det snart.

I enden av hovedgaten ligger Aesir Academy, et treningssenter for ulike kampsporttyper, blant dem en slags miks av disiplinene, kalt Chuck Norris System. Senteren ble startet for omlag 14 år siden av Kenneth Fjeld (44), men veien dit skulle bli lang.

Alvorlig syk

Da Kenneth var 12 år, ble han alvorlig syk, og ble sengeliggende i lang tid.

– Legene sa jeg aldri kom til å kunne trene igjen, sier Kenneth mens han tenker tilbake på en mørk tid med dystre fremtidsutsikter.

– Jeg husker pappa måtte bære meg rundt, fordi jeg hadde ikke muskelkraft i hele kroppen.

En dag kom onkelen med noen filmer som Kenneth kunne se. Han ble helt oppslukt av flere av dem. Helten i filmene? Chuck Norris.

– Jeg bestemte meg da for at jeg skulle bli like tøff som ham. Jeg skulle bli frisk igjen.

En ny start

Til tross for legenes dystre meldinger jobbet Kenneth beinhardt og kom seg på bena igjen. En stor del av motivasjonen kom fra ideene til Chuck Norris.

Kenneth ønsket å gi tilbake, og startet Aesir Academy, hvor de blant annet lærer det såkalte Chuck Norris-systemet.

– Det er en miks av tradisjonell karate, tai kwon do, og kick boxing, så det er en oppsummering av han karriere i kampsport, kan vi si.

I dag har klubben cirka 200 medlemmer, og trener både barn og voksne, i selvforsvar og kampsport.

Superstjerne i Krokstadelva

Køen utenfor strekker seg omlag 50 meter fra inngangsdøren til treningssenteret. Spente stemmer sender lyd om forventning for den de skal til å møte. Den tidligere "Walker, Texas ranger"-skuespilleren er på vei...

Et bredt glis som avslører en perlehvit rad med tenner, avløses av en dyp og varm stemme:

– I have viking blood, you know?, sier Norris og smiler bredt.

– How come?

– Because its a Chuck Norris fact, skyter kona Gena inn, og ler.

Det er ikke bare for Kenneth, at Chuck Norris har fått nær gudestatus. Fans fra hele verden har laget hundrevis av såkalte fakta om amerikaneren.

– De ville montere Chuck Norris på Mount Rushmore, men granittsteinen var ikke tøff nok for skjegget hans, sier Gena.

En skoggende latter fra Norris følger.

Den 79 år gamle amerikaneren la karrieren på hyllen da hans kone ble syk for noen år siden, men har siden hatt mindre roller. Selv om alderen har satt sitt preg på den gamle stormesteren, er humøret på plass.

– Det er fantastisk å være her. Jeg er her for å besøke og støtte Kenneth, og det fantastiske arbeidet han gjør, og å treffe elevene i klubben og de som har sort belte.

Utenforskap

Gjennom Norris' organisasjon UFAF ønsker de å skape tilhørighet gjennom trening og samhold. Tanken er blant annet å hegne om de som ikke passer inn andre steder, å forhindre utenforskap.

– This is my man right here. He's such a fantastic guy, sier Norris, og Kenneth må snu seg vekk. – Han er så viktig for den europeiske delen av arbeidet vårt, sier 79-åringen.

Rørt: Kenneth Fjeld møtte sin mentor, Chuck Norris. Foto: Tommy Storhaug
Rørt: Kenneth Fjeld møtte sin mentor, Chuck Norris. Foto: Tommy Storhaug

– I'm going to cry, sier Kenneth.

For Kenneth Fjeld har lagt ned mye innsats i det klubben er i dag. Og de varme ordene fra sin egen helt er mye å ta inn. Den lange veien fra sykeseng til suksess har åpenbart vært en kamp.

– Han er mitt forbilde, han er min mentor. Når han sier sånne ting til meg, så blir jeg jo rørt selvfølgelig, avslutter Kenneth.