Bergen vil teste ut borgerlønn

Politikerne i Bergen er klare for å teste ut borgerlønn som sikrer innbyggerne penger, uten at staten krever noe tilbake.

SKAL TESTE: Borgerlønn betyr at man får utbetalt penger av myndighetene uten krav om gjenytelse. Foto: Marianne Løvland
SKAL TESTE: Borgerlønn betyr at man får utbetalt penger av myndighetene uten krav om gjenytelse. Foto: Marianne Løvland

Når og hvordan vet de ikke ennå, melder Bergens Tidende.

Det kommer fram i byrådsplattformen til Ap, Venstre, KrF og MDG, som ble presentert for to uker siden:

«Byrådet vil ta initiativ overfor statlige myndigheter om at et eventuelt prøveprosjekt om borgerlønn i Norge skal inkludere Bergen», heter det.

Borgerlønn betyr at man får utbetalt penger av myndighetene uten krav om gjenytelse. Det legges vanligvis til grunn at borgerlønnen skal gi en inntekt som er stor nok til å leve av.

MDG-forslag

Det var MDG som kjempet inn borgerlønn i plattformen. MDGs Mona Høgli satt selv i forhandlingene, og hun mener dette er et godt og grønt tiltak.

Om det blir aktuelt i denne byråds­perioden, er hun ikke sikker på. Høgli erkjenner at dagens regjering sannsynligvis ikke kommer til å ta initiativ til dette med det første.

– Men vi tror på en ny regjering om to år, og vi ønsker å ligge i forkant. Bergen er en fremoverlent by, og bergenserne er nysgjerrige på nye ting, sier hun.

Lubna Jaffery (Ap), Bergens nye arbeids-, sosial- og boligbyråd, understreker at byrådet ikke har tatt stilling til om borgerlønn er bra eller dårlig, men om dette blir aktuelt i Norge, mener hun det er naturlig at Bergen blir med.

– Uten bakkekontakt

Aleksander Stokkebø, stortingsrepresentant fra Rogaland og en av Høyres medlemmer i Stortingets finanskomité, mener forslaget fra byrådet i Bergen er uten bakkekontakt.

– Borgerlønn vil nok dessverre bare redusere insentivene for å komme i jobb og føre til flere arbeidsledige. Det bryter dessuten med den norske velferdsmodellen der man gjør sin plikt før man krever sin rett, og det vil kunne sette velferdsordningenes legitimitet i spill, sier han til NTB.

Han peker blant annet på at om fire millioner innbyggere skulle fått borgerlønn på 1G, noe under 100.000 kroner, ville det kostet Norge rundt 400 milliarder kroner årlig.

– Finland prøvde ut borgerlønn og måtte gi opp da kostnadene løp løpsk. Når MDG samtidig vil legge ned vår største næring, som årlig gir oss hundrevis av milliarder i inntekter til fellesskapet, går ikke regnestykket opp, sier han.

(©NTB)