UTE AV KONTROLL: Brannvesenet i delstaten New South Wales har sin fulle hyre med å få kontroll over en rekke alvorlige skogbranner som er ute av kontroll. Lørdag bekreftet myndighetene at to personer er omkommet og over hundre hus er blitt ødelagt av brannene.
UTE AV KONTROLL: Brannvesenet i delstaten New South Wales har sin fulle hyre med å få kontroll over en rekke alvorlige skogbranner som er ute av kontroll. Lørdag bekreftet myndighetene at to personer er omkommet og over hundre hus er blitt ødelagt av brannene. Foto: Dan Himbrechts

Tre døde og over hundre hus tatt av skogbranner i Australia

Minst tre personer er omkommet og over 150 hus er så langt blitt flammenes rov i de mange skogbrannene som herjer øst i Australia.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Australske brannmannskaper kjemper mot flere titall skogbranner øst i landet og sier de aldri har vært i en lignende situasjon.

Om lag hundre skogbranner har oppstått i delstatene New South Wales og Queensland i Australia, og 18 av disse var lørdag fortsatt regnet som farlige og ikke under kontroll.

– Vi har aldri sett så mange branner samtidig som det varsles om på krisenivå. Vi er i ukjent farvann, sier en talsmann for brannvesenet i New South Wales til den australske kringkasteren ABC.

Tre døde

Lørdag opplyste brannvesenet at de hadde funnet en mann omkommet i en utbrent bil nær byen Glen nord i delstaten New South Wales. En kvinne ble reddet av brannmenn i det samme området, men hun døde senere av skadene hun var påført.

Senere ble ytterligere en kvinne funnet omkommet i utbrent hus i byen Taree, melder Reuters.

– Vi kan ikke utelukke at det finnes flere døde eller ødeleggelser når vi går gjennom de brannrammede områdene, sier brannsjef Shane Fitzsimmons i New South Wales Rural Fire Service.

Han opplyste at opp mot 40 personer, deriblant 19 brannmenn, var blitt påført skader under brannene. Over 1.000 brannfolk deltar i slokkearbeidet.

Lørdag var minst hundre boliger blitt flammenes rov, men brannsjefen regner med at dette tallet vil stige ettersom flere områder ikke var blitt gjennomgått. Fengselet i Glen, men 164 innsatte måtte evakueres lørdag morgen fordi bygningene sto i fare for å bli rammet av ilden.

BRENT NED: Oppimot 150 hus har blitt slukt av brannene som herjer i New South Wales i Australia.
BRENT NED: Oppimot 150 hus har blitt slukt av brannene som herjer i New South Wales i Australia. Foto: Peter Parks

Skremmende

Statsminister Scott Morrison omtalte lørdag brannene som brant i New South Wales og Queensland som skremmende.

– Til de australiere som har mistet alt, vi er knust over tapene deres, og vi vil være der for å støtte og for å gjenoppbygge det tapte. Og for at alle dere i de berørte områdene skal være trygge: Vennligst lytt til og følg instruksjonene fra nødetatene, skrev han på Twitter.

Mindre buskbranner er vanlige i Australia, og brannmannskaper har i månedsvis slukket sporadiske småbranner før landets sommer nå er i ferd med å starte. Den nye bølgen med skogbranner er en tøff start på det forskere frykter blir en hard brannsesong.

1.000 kilometer

Klimaendringer og uheldige værsykluser har bidratt til en kruttønne med kraftig vind, lav luftfuktighet og høye temperaturer.

Skogbrannene er spredt på en om lag 1.000 kilometer strekning langs kysten, noe som gjør slukningsarbeidet vanskelig for redningsmannskapene. Byen Bobin, som ligger om lag 330 kilometer nord for Sydney, har blitt hard rammet av brannene. Lokalbefolkningen har lagt ut bilder av utbrente hjem og skolen i byen.

Til tross for at det er benyttet rundt 70 fly og helikoptre, har brannene brutt igjennom brannsperringer, og tvunget myndighetene til å stenge motorveien som knytter storbyene Sydney og Brisbane sammen.