Hyller kritikere som vil kaste Skei Grande

TROMSØ (TV 2): Abid Raja sier for første gang høyt at han vil inn i partiledelsen og kaller kritikere av Trine Skei Grande for helter. – Jeg er kampklar, sier Raja.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Raja er på rundreise til fylkeslag i Venstre denne helgen. Han skal innlede for Venstre-politikere fra syv fylker.

I en tale til Troms og Finnmark Venstre, som ønsker Raja som ny leder i partiet, hyllet Raja flere kritikere av dagens leder Trine Skei Grande.

– Jeg har lært mye på mine reiser. For eksempel da jeg besøkte disse såkalte gamle gretne gubbene som skulle være bygdepopulister. Asbjørn Hessen, Bjørn Mathisen, Bjørn Hegstad og Jan Meyer. Jeg vil heller si at dette er blant våre Venstre-helter, de som har stått på hele livet. Hvis de er gretne bygdepopulister, så sier jeg hver eneste dag ja takk til slike gretne gubber over hele Norge, sa Raja til applaus og latter i salen.

TALESKRIVER: Abid Raja skriver sine egne taler, og reiser uten rådgiver, når han besøker lokale Venstre-politikere før landsmøtet i 2020. Foto: Sveinung Kyte/ TV 2
TALESKRIVER: Abid Raja skriver sine egne taler, og reiser uten rådgiver, når han besøker lokale Venstre-politikere før landsmøtet i 2020. Foto: Sveinung Kyte/ TV 2

To av de fire Raja som Raja roste i talen, gikk tidligere i år knallhardt ut mot Skei Grande. Det gjorde de i et brev, som NRK fikk tilgang til, hvor de anklaget Venstre-lederen for å ha mistet fotfestet.

Hallstein Bjercke, Venstre-topp i Oslo, gikk til forsvar for Skei Grande.

– Dette er to sinte, gamle menn som mener Venstre får til for mye i Oslo. Det er et temmelig slapt distriktsopprør, må jeg si, sa Bjercke til Dagbladet.

– Dette er en bygdepopulisme jeg trodde vi skulle overlate til Vedum, sa Oslo-politikeren.

Hyggelige folk

Til TV 2 omtaler Raja Grande-kritikerne som flotte folk.

– I talen så hyller du de som kanskje har vært de fremste kritikerne av Trine Skei Grande?

– Du... For eksempel Bjørn Hegstad og Asbjørn Hessen, som bor ut i Lødingen og Kvæfjord, de har vært ordførere og stått på hele livet sitt. Det å hylle de som har stått på for Venstre lokalt og gitt sitt liv, er en selvfølge. De er ikke gamle, gretne gubber. De er så utrolig morsomme og flotte folk. Det å løfte de frem og gi de en takk for innsatsen, er sosialliberalisme i praksis, sier Raja til TV 2.

– Men de har ønsket Skei Grandes fall, så går du ut og hyller dem, er ikke det et signal?

– Jeg har sagt jeg står bak Trine som leder. Det har jeg sagt før valget, på valgdagen og etter. Så lenge Trine ønsker å fortsette som leder vil jeg støtte det. Nå er det opp til valgkomiteen å sette sammen den ledelsen, sier Raja.

VIL BYTTE UT HELE LEDELSEN: En annen som vil skifte ut Skei Grande er Børre Børresen i Tana Venstre. Han har tidligere sagt til TV 2 at han vil bytte ut hele partiledelsen. FOTO: Sveinung Kyte
VIL BYTTE UT HELE LEDELSEN: En annen som vil skifte ut Skei Grande er Børre Børresen i Tana Venstre. Han har tidligere sagt til TV 2 at han vil bytte ut hele partiledelsen. FOTO: Sveinung Kyte

Kampklar

I talen kom Raja med uttalelser som igjen hiver bensin på lederbålet i partiet.

– Jeg har fått med meg hva Troms og Finnmark har sagt til valgkomiteen om meg, så jeg er ferdig med å posisjonere meg! Jeg er her for å sementere meg. Dere blir ikke kvitt meg, sa Raja til latter fra salen.

Til nå har ingen av de nye kandidatene sagt hvilke posisjoner de ønsker seg. Sveinung Rotevatn, Guri Melby og Abid Raja har alle sagt de stiller seg til disposisjon. Nå bekrefter Raja for TV 2 at han vil inn i partiledelsen:

– Jeg er en kandidat som har stilt meg til disposisjon for valgkomiteen, og det bør ikke overraske noen at jeg ønsker å være en del av partiledelsen, sier han.

Raja sa i talen at han vil gjenreise partiet til minst det dobbelte. Etter valgresultatet på 3,9 prosent, har lederdiskusjonen rast i partiet.

Valgkomiteen i partiet har vært klare på at det trengs fornyelse i partiledelsen. I 2020 har Trine Skei Grande vært leder i ti år, og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen har vært nestledere i åtte og tolv år.

Raja var klar på at partiet må endre oppskrift og foreslo at partiet kanskje bør endre organiseringen sin. Et forslag fra Raja var at partiet flytter noen ansatte ut av Oslo.

– Jeg vil at vi skal kjempe. Jeg er kampklar, sa Raja.

SAMTALE: Raja får mye støtte fra Venstre-politikere i Troms og Finnmark. Foto: Sveinung Kyte
SAMTALE: Raja får mye støtte fra Venstre-politikere i Troms og Finnmark. Foto: Sveinung Kyte

Visjon

Han kritiserte sitt eget parti for å være utydelige, og sa at det utenfra tegnes et bilde av et radbrekt Venstre.

– Seminaret må ta slutt, sa Raja.

– Tydelige standpunkt vil være Venstre på sitt beste. Vi er det partiet folk ikke forstår. Det er vi er best i klassen på det. Jonas Gahr Støre er nummer to. Et tydelig Venstre er kanskje noe vi trenger mer av fremover. Det er det tindrende klare Venstre som jeg vil kjempe for, sa Raja videre.

Samtidig mener han partiet er i ferd med å miste klimasaken, til tross for at partiet har klima- og miljøministeren i regjeringen.

– Det ser ut som klimasaken er i ferd med å glippe mellom fingrene på oss. De var visst ikke slik at vi kunne leke for oss selv med klima- og miljøballen i skolegården. Det var mange som stod på siden og siklet på den, og som nå har vist seg som bedre ballspillere. Vi er blitt taklet. Andre har tatt ballen fra oss og vi har mistet miljøtroverdighet blant velgerne.