SKAL GRANSKES: Anniken Hauglie informerte fredag at de har satt ned et uavhengig granskningsutvalg som skal undersøke Nav-skandalen.
SKAL GRANSKES: Anniken Hauglie informerte fredag at de har satt ned et uavhengig granskningsutvalg som skal undersøke Nav-skandalen. Foto: Stian Lysberg Solum

nav-skandalen:

– Frykter at vi kommer til å se mange flere saker

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie er redd for at det vil dukke opp mange flere saker, nå som granskningsutvalget skal undersøke NAV-skandalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag ble det kjent hvem regjeringen har plukket ut til å sitte i et eksternt granskningsutvalg som skal undersøke hvordan flere titalls mennesker har blitt uriktig dømt for trygdesvindel.

– Dette uavhengige utvalget skal snu hver stein og sette flomlyset på. Vi må få vite hvordan dette kunne gå galt i starten, hvordan det kunne gå så lang tid før feilen ble avdekket og hvordan vi kan unngå at dette skjer igjen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

– Alvorlig

Opposisjonen har uttrykt sterk misnøye med prosessen som har ledet fram til utnevnelsen av utvalget. Flere har også uttrykt at de mener regjeringen har hatt hastverk.

Det er ikke Hauglie enig i.

– Denne saken er alvorlig, og det er mange som er urettmessig dømt og som har fått straffereaksjoner de ikke skulle fått. Jeg tror ikke det hadde vært mye forståelse utenfra dersom vi ikke hadde kommet raskt i gang med dette, sier statsråden til TV 2.

Det er professor Finn Arnesen som skal lede gruppen. I tillegg vil utvalget bestå av advokat Karin Fløistad, professor Jens Edvind Andreassen Skoghøy, avdelingsdirektør Hanne Jendal, advokat Kristin Bugge Midthjell, styreleder Per Sanderud og brukerombud Barbro Wærnes.

31 nye dommer

Hauglie er trygg på at de vil gjøre en god jobb.

– Vi mener det er et tungt utvalg med bred kompetanse på de områdene som er verdt å belyse. Jeg føler meg trygg på at de vil gi oss svar på de spørsmålene vi ikke har fått svar på, sier hun.

Fredag ble det også kjent at norske tingretter har funnet 31 nye dommer som kan falle inn under Nav-skandalen. Riksadvokaten skal nå vurdere disse sakene.

Hauglie frykter at saken kan vokse i omfang nå som utvalget skal granske den.

– Jeg tør ikke si at vi har sett hele saken. Når vi begynner å grave i saken og snur alle steiner, så frykter jeg at vi kommer til å se mye mer. Hvor mye tør jeg ikke si, sier statsråden.

(©NTB/ TV 2)