HYLLER SPILLERNE: Erling Moe mener indrejustisen i Moldes spillergruppe har vært den viktigste suksesfaktoren i år.
HYLLER SPILLERNE: Erling Moe mener indrejustisen i Moldes spillergruppe har vært den viktigste suksesfaktoren i år. Foto: Christoffer Andersen

«Upopulære» Molde blir trolig seriemester: – Vi har gitt folk for mange saker å knegge til oss på

Molde-treneren om det utenomsportslige bråket.

Søndag blir Molde etter all sannsynlighet seriemester.

Men selv om Erling Moe & Co. har levert en fantastisk sportslig sesong i Eliteserien, er det ikke til å legge skjul på at overskriftene til Molde i år ofte har handlet om det utenomsportslige.

Spesielt er det saken rundt Babacar Sarr som har gitt motstandernes supportere bensin på bålet. Enkelt og greit virker det som om Molde er en lite populær seriemester blant andre lags supportere.

– Først og fremst tenker jeg det er litt naturlig (at klubben er litt mislikt, journ. anm.). Vi ligger geografisk til litt for oss selv, og er kanskje litt bedre enn det mange ønsker at vi skulle vært, innleder Erling Moe.

– Så har det selvfølgelig vært noen hendelser som ikke har vært heldig for klubben. Vi har kanskje vært litt for flink til å gi andre årsaker til å knegge litt til oss på. Det må vi notere ned og gjøre noe med, sier Erling Moe til TV 2.

Mener saken var nærmest umulig å komme godt ut av

Det er ingen tvil om at han først og fremst sikter til voldtektssaken rundt Babacar Sarr.

Han skulle gjerne ønsket at Molde hadde kommet bedre ut av den. Samtidig undrer han seg på hva Molde egentlig skulle gjort.

– Hvis du kommer opp med de personene som kan håndtere en slik sak uten at det blir problematisk, så må du henvise de til meg... Som klubb gjorde vi veldig mye rett da vi hadde den saken oppe, men så er det en problematisk sak, sier Molde-treneren.

– Gjorde dere noe galt?

– Du kan si så mye du vil. Men det er ingenting som blir rett fordi. Da er det ofte greit å ikke si så mye. Det gjorde heller ikke vi, sier Erling Moe.

Han var ikke Moldes hovedtrener da saken kom opp. Likevel er det ikke tvil om at saken har preget nyhetsbildet og sånn sett påvirket mens han har vært Molde-sjef.

– Det er ikke en sak jeg vil legge meg så veldig mye borti, selv om det er saker som må håndteres. Men jeg har en fin evne til å ha det rette fokuset. Om du skal begynne å legge deg borti alle ting som foregår i og rundt en fotballklubb, så tror jeg du blir slukt opp ganske fort, sier Erling Moe.

– På vei til å gjøre noe med det

Samtidig er Moe til en viss grad opptatt av hvordan Molde oppfattes. Og han tror, eller håper i alle fall, at det er tendenser til en viss endring.

– Jeg synes vi er på god vei til å i hvert fall gjøre det vi kan for at vi skal være en klubb som både presse og de som kommer hit skal trives i og bli behandlet skikkelig i. Jeg har forhåpninger om at alle som kommer hit og drar igjen forlater oss med et smil om munnen, sier Erling Moe.

Samtidig påpeker han at det er litt naturlig at rivalene ikke nødvendigvis trenger å like Molde så godt. Selv liker han gjerne å fyre opp litt rundt rivaleriet mot Rosenborg, for eksempel.

– Jeg tror omlandet vårt, de som er viktige for oss, liker oss godt. Så er det jo sånn at det skal legges ned mye arbeid for å få kristiansunderne eller sunnmøringene til å heie på oss. Det er jo ganske normalt, sier Erling Moe.

Samtidig er ikke bare i år at andre supportere har pekt finger mot Molde. I en årrekke har lille Molde, med hjelp fra blant andre eierne Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten, yppet seg i toppen av norsk fotball.

– Kan det handle om at litt misunnelighet ligger i bunn?

– Det kan være. Men vi er i alle fall utrolig takknemlige for at vi har sånne eiere som bryr seg så mye. De er på oss, de ønsker de beste for oss og er særdeles opptatt av at ting optimaliseres. Det liker jeg, sier Erling Moe.

Hyller spillergruppas mentalitet

Selv var ikke 49-åringen i tvil om at han skulle takke ja til å ta over som Molde-sjef på permanent basis da det ble klart at Ole Gunnar Solskjær skulle returnere fra Manchester United.

Det vil han angre neppe på søndag kveld - selv om han nekter å ta noe som helst for gitt.

– Strømsgodset er desperate etter poeng. Jeg tror det fort kan bli den tøffeste kampen vår her ute. Samtidig kan jo vi lese tabellen vi også, men jeg liker ikke å snakke om de tingene der. Jeg vil helst at vi skal yte før vi skal nyte, sier Erling Moe.

– Hva er den viktigste årsaken til at det har gått så bra i år?

– Jeg tror det handler om at vi over mange år har skapt en kultur i denne klubben. Og så har vi truffet veldig bra på spillerlogistikken. Årets stall er en gruppe som driver hverandre. Det er ikke en gruppe som trenger å piskes eller bli ropt til, den er veldig selvregulerende. Er det noen som kommer med en dårlig innstilling, så tar det ikke lang tid før du får høre det. Vi har gitt spillerne ansvar og det tror jeg er en av de viktigste kriteriene på en arbeidsplass: At du klarer å skape den dynamikken der man driver hverandre, sier Erling Moe.

Selv om Molde ligger an til å ta seriegull på en imponerende måte, påpeker Molde-sjefen at sesongen langt ifra ligger til å bli prikkfri. Gruppespillet i Europa røk på bittert vis i siste hjemmekamp. Dessuten røk man ut av cupen mot naboen Aalesund.

– Jeg har høye ambisjoner. Ikke sånn at jeg må hit eller dit, slik tenker jeg aldri, men jeg har ambisjoner om å få til noe som er enda bedre enn i år neste år, sier Erling Moe.