STRAMMER INN: Mark Zuckerberg og Facebook varsler at de arbeider for å unngå misbruk av tjenesten før presidentvalget.
STRAMMER INN: Mark Zuckerberg og Facebook varsler at de arbeider for å unngå misbruk av tjenesten før presidentvalget. Foto: Erin Scott

Facebook vil stanse misbruk før presidentvalget

Nettgiganten Facebook vil sikre folkevalgtes profiler, merke politisk ståsted og innføre faktasjekking i forkant av presidentvalget neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et skriv til investorene i Facebook torsdag la administrerende direktør Mark Zuckerberg fram selskapets planer for unngå utenlandsk innblanding og desinformasjon på plattformen deres i forkant av valget neste år.

Etter skandalen med innblandingen fra analyseselskapet Cambridge Analytica etter forrige valg har selskapet varslet at de vil ta grep før årets valg. Tidligere i høst sa Zuckerberg at Facebook har et ansvar for å stanse misbruk og valginnblanding.

– Tiltakene inkluderer bedre å sikre brukerkontoene til folkevalgte, angi eierskap til politiske sider, og innføre tydeligere faktasjekking, skrev selskapet til investorene.

En analyse av aktivistnettverket Avaaz av 100 nyhetsartikler som gikk viralt på Facebook i de ti første månedene i år, avdekket at politisk tonede, falske nyheter fikk over 158 millioner visninger.

I rapporten kaller nettverket forekomsten som en «tsunami av politisk desinformasjon» til Facebooks brukere.

Facebook har vært under press for å forbedre hvordan selskapet oppdager innblanding og feilinformasjon, samt å granske politiske annonser. I midten av november, vil et system som gjør det klart når informasjon kommer fra statskontrollerte medier, trappes opp.