VISEPRESIDENT: Abid Raja ble valgt gjenvalgt som visepresident.
VISEPRESIDENT: Abid Raja ble valgt gjenvalgt som visepresident. Foto: Terje Pedersen

Hagen anklager Raja for skulking

TROMSØ/OSLO (TV 2): Abid Raja reiser land og strand rundt for å gjenreise Venstre og få støtte som kandidat til partiledelsen. Carl I. Hagen refser Raja for å skulke jobben som visepresident på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi er veldig glad i deg, sier Venstre-medlem Jan Meyer til Abid Raja.

Lovordene hagler når Raja besøker Troms og Finnmark Venstre. De ønsker han som ny partileder.

– Han er jo herlig fyr. Vi trenger folk som snakker rett frem og skjønner hva sier. Han begeistrer på en ekte måte, sier fylkestingsrepresentant Trine Noodt.

– Han har evnen til å kommunisere og treffe folk. Dyktig og karismatisk. Han er på mange måter Venstres svar fra Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedun, sier Børre Børresen i Tana Venstre.

I Troms og Finnmark vil de ha Raja som partileder.

– Det er utrolig motiverende for en søring at de her nordpå setter pris på det jeg gjør. Det er motiverende og forplikter, sier Raja.

Denne helgen har han møtt Venstre-politikere fra syv fylker. Han skriver talene selv og reiser uten rådgiver.

– Det beste jeg er blitt fortalt i Venstre er at jeg som er født, oppvokst og bor i Oslo er distriktenes mann. Det er noe av det beste jeg er blitt fortalt som politiker. Det elsker jeg og jeg har hjertet mitt i distriktene, legger han til.

POPULÆR: Børre Børresen og Trine Noodt vil ha Abid Raja inn i ledelsen i Venstre: Foto: Sveinung Kyte/ TV 2
POPULÆR: Børre Børresen og Trine Noodt vil ha Abid Raja inn i ledelsen i Venstre: Foto: Sveinung Kyte/ TV 2

En som ikke er like imponert over Rajas arbeid er Carl I. Hagen.

– Jeg synes det er trist at Abid Raja som ble så stolt over å bli visepresident, femte visepresident, bare leder møter 25 prosent av den tiden de andre presidentene gjør. Det kaller jeg skulking, og han tar ikke det vervet alvorlig, sier Hagen, som selv var visepresident fra 2005 til 2009.

IKKE IMPONERT: Carl I. Hagen mener Raja skulker jobben sin.
IKKE IMPONERT: Carl I. Hagen mener Raja skulker jobben sin. Foto: Berg-rusten, Ole

Tall TV 2 har hentet ut viser at Raja er den som er på færrest møter og presiderer desidert minst av medlemmene i Stortingets presidentskap.

Høstsesjonen i 2018 og vårsesjonen i 2019 viser at Raja presiderte kun 20 timer. Fjerde visepresident Nils T. Bjørke presiderte 87 timer.

Å presidere på Stortinget betyr å lede møtet i stortingssalen. Det betyr at man sitter øverst på møtelederplassen, håndterer klubba, styrer debattene og sørger for at representantene holder seg innenfor det som er god parlamentarisk språkbruk.

Det er vanligvis Stortingets presidentskap som presiderer. Stortingets presidentskap består av stortingspresidenten i tillegg til fem visepresidenter. Disse bytter gjerne litt på å være møteleder, siden møtene er lange og mange.

Kilde: Stortinget.no

  • President Tone Wilhelmsen Trøen (H), 155 timer
  • Første visepresident Eva Kristin Hansen (Ap), 62 timer
  • Andre visepresident Morten Wold (Frp) 98 timer
  • Tredje visepresident Magne Rommetveit 80 timer
  • Fjerde visepresident Nils T. Bjørke (Sp) 87 timer
  • Femte visepresident Abid Raja 20 timer

En oversikt over møtedeltakelsen i presidentskapet viser at Raja var på 17 av 28 møter i den samme perioden. Ingen var borte mer.

Hagen: – Valgkamp for å bli partileder

Den tidligere visepresidenten og Frp-lederen mener Rajas reisevirksomhet går utover jobben på Stortinget.

– Som vi alle skjønner er det for å reise rundt i landet og drive valgkamp for seg selv som ny partileder i Venstre.

– Jeg tror at istedenfor å være på jobben så reiser han rundt i Venstre-forsamlinger i mange fylker og kommunelag for å markedsføre seg selv som en ny partileder etter Trine Skei Grande.

Raja: Gyldig fravær

Raja peker på at han har FLERE internasjonale verv og at han utelukkende har gyldig fravær fra møtene i presidentskapet.

– Carl Ivar kan gjerne komme innom kontoret mitt for å se på timeplanen min og min aktivitet for Stortinget. Ingen i sine fulle fem ville anklage meg for å skulke jobben som stortingsrepresentant! Jeg reiser over hele Norge, møter bedrifter, partifolk, og tar globalt ansvar gjennom de to fremskutte rollene jeg har internasjonalt i kraft av å være stortingsrepresentant. Jeg gjør jobben min langt utover nødvendige plikter. Og det er jeg stolt av - og jeg vil fortsette å være der ute blant folk, i by og bygd, sier Raja.

– Jeg er blant annet leder av en internasjonal antiterrorgruppe i regi av OSSE, organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, og jeg har stiftet det internasjonale parlamentarikernettverket. I forbindelse med de store internasjonale vervene er det mye reisevirksomhet, sier Venstre-politikeren.

Raja sier han presiderer lite «fordi det går etter rang».

– Dette går etter rang, så presidenten presiderer mest også går det nedover. De gangene jeg får beskjed om å presidere, gjør jeg det.

SE RAJAS TALE TIL TROMS OG FINNMARK: