TRENGSEL: Det oppsto lange køer etter at terminal D ble stengt som følge av kapringsalarmen. Foto: Henrik Talleraas
TRENGSEL: Det oppsto lange køer etter at terminal D ble stengt som følge av kapringsalarmen. Foto: Henrik Talleraas

Flyselskap: Varslet om kapring ved et uhell

Flyselskapet Air Europa opplyser at et besetningsmedlem på et av deres fly slo kapringsalarm ved en feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble slått full alarm på Schiphol-flyplassen i Amsterdam onsdag kveld etter at en pilot skal ha varslet om en kapringssituasjon.

Flyet var Air Europas flyvning UX1094 fra Amsterdam til Madrid. Klokken 20.58 skriver Air Europa på Twitter at kapringsalarmen ble utløst ved et uhell.

– Falsk alarm. På flyvningen Amsterdam-Madrid i ettermiddag ble en advarsel utløst ved et uhell. Advarselen utløser protokoller om kapring på flyplassen. Ingen ting skjedde, alle passasjerene er i sikkerhet og vil reise snart. Vi beklager dypt, heter det i meldingen.

En kilde sier til De Telegraaf at kapteinen på flyet skulle forklare en trainee hva de ulike kodene betyr. Deretter ble kapringskoden aktivert ved et uhell.

Alarmen gikk under boardingprosessen. Den nederlandske kringkasteren NOS melder at 27 passasjerer var kommet om bord da uhellet skjedde.

Etter halvannen time med ubekreftede meldinger om at det muligens pågikk en gisselsituasjon om bord på et fly, kom beskjeden om at alle passasjerene og mannskapet var i sikkerhet.

Hendelsen førte til at tungt bevæpnet politi, en rekke ambulanser, brannbiler og to ambulansehelikoptre rykket ut til flyplassen.

TRYKKET PÅ DEN RØDE KNAPPEN: Det vrimlet av politifolk på Schiphol etter at kapringsalarmen gikk. (AP Photo/Peter Dejong)
TRYKKET PÅ DEN RØDE KNAPPEN: Det vrimlet av politifolk på Schiphol etter at kapringsalarmen gikk. (AP Photo/Peter Dejong)

I løpet av den drøye timen den antatte kapringen sto på, var både Twitter og nederlandske medier fulle av meldinger om det mange mistenkte var en alvorlig gisselsituasjon. Hendelsen førte også til at deler av flyplassen ble sperret av.

Ikke navngitte etterretningskilder opplyste til avisen Algemeen Dagblad at de hadde mottatt meldinger om en kapring, og ifølge det nederlandske nyhetsbyrået ANP dreide det seg om en såkalt Grib 3-situasjon, som er nest høyeste beredskap.

Henrik Talleraas skulle reise til Stavanger fra D-terminalen onsdag kveld da han fikk beskjed om at flyet hadde byttet gate.

– De stengte terminalen da jeg skulle dra. Jeg fikk beskjed om at flyet hadde byttet gate, og det var egentlig det eneste jeg merket til hendelsen. Køen hopet seg opp noen steder, sier Talleraas til TV 2.

Flightradar24 skriver på Twitter at flyplassen ikke er stengt, men at enkelte flyvninger påvirkes av situasjonen.

Schiphol er en av de travleste flyplassene i Europa med mer enn 70 millioner passasjerer per år.

(NTB/TV 2)