KRITKK: NLA Høgskolen har fått mye kritikk for et spesielt punkt i et verdidokument som blir forelagt alle som søker jobb på den kristne høyskolen.
KRITKK: NLA Høgskolen har fått mye kritikk for et spesielt punkt i et verdidokument som blir forelagt alle som søker jobb på den kristne høyskolen. Foto: Frode Hoff / TV 2

Høyskole bytter ut omstridt verdidokument

NLA Høgskolen skal bytte ut et verdidokument som blant annet inneholder et omstridt punkt om homofili.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dokumentet blir forelagt alle som søker jobb på den private høyskolen. I ett av punktene står det at «seksuelt samliv utenom det monogame ekteskap mellom kvinne og mann er i strid med Bibelens ord», skriver Fædrelandsvennen.

NLA Høgskolen er en privat høyskole med studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand. Skolen tilbyr blant annet lærerutdanning, medieutdanning og teologistudier.

– Vi ønsker å ha et dokument som både i språkdrakt og innhold kan være et godt grunnlag for å kunne realisere formålet som NLA har forpliktet seg på, skriver NLA-rektor Erik Waaler i en epost til avisa.

Søkte toppjobb

TV 2 har i flere saker omtalt det nevnte verdidokumentet. I 2017 søkte professor Marius Timmann Mjaaland en toppstilling ved den kristne, private høgskolen. På jobbintervjuet ble han forelagt verdidokumentet, og spurt hvordan han identifiserer seg med innholdet.

Han svarte at han ikke var enig i formuleringen til dokumentet. Etter en lengre prosess endte det med at Mjaaland ikke ble innstilt til stillingen. Han hevdet at dette var fordi han blant annet var positiv til homofile.

– Hva jeg mener om homofili er helt irrelevant for den type jobb. Jeg mener det er uholdbart at en institusjon som får statlig støtte legger slike premisser til grunn for forskningen, sa han til TV 2.

Rektor ved skolen Erik Waaler mente at denne fremstillingen var helt feil, og at noens syn på homofili ikke var relevant for å gjøre en god jobb.

Laget nytt utkast

Dokumentet har vært omstridt, ikke minst på grunn av synet på homofilt samliv. I 2005 brøt Fædrelandsvennen sitt samarbeid med medieutdanningen på Gimlekollen i Kristiansand på grunn av dokumentet.

Da Gimlekollen fusjonerte med NLA i 2013, ble dokumentet byttet ut med et nytt verdidokument. Fremdeles inneholdt det formuleringer om skilsmisse, abort og ekteskap.

Waaler sier at et nytt utkast allerede er lagt fram for avdelingslederne ved høyskolen, men han vil ikke si noe om innholdet.

Det nye dokumentet skal være mindre detaljert og ikke lenger inneholde formuleringer om samliv.