nekter å la seg knekke:

Elin (52) mistet benet etter rutinekontroll: – Gjett om jeg skal trene framover

Elin Bjerke Halvorsen (52) gikk rett i kjelleren da hun måtte amputere beinet etter en gynekologisk undersøkelse. Nå er situasjonen en helt annen.

I over to måneder har Elin Bjerke Halvorsen (52) ligget lenket til sykehussengen.

Det hele startet med en ordinær gynekologisk undersøkelse ved sykehuset i Vestfold 29. august.

52-åringen fikk uvanlig store smerter, men beskjeden fra helsepersonell var at dette var helt vanlig.

Seks dager etter undersøkelsen ble hun hasteinnlagt på sykehuset, med det som viste seg å være blodforgiftning.

Nær døden

Elin holdt på å dø av multiorgansvikt og høyre beinet måtte amputeres midt på leggen.

– Verden raste rundt meg. Jeg trodde ikke det var sant, at jeg kunne ende opp med bare ett bein etter en rutineundersøkelse. Situasjonen har vel nesten ikke gått helt opp for meg ennå, sier Elin til TV 2 fra sykesengen.

Ni uker etter hun ble hasteinnlagt er skjebnen til det venstre beinet hennes fortsatt ikke avklart.

Hun har gjennomgått to operasjoner hver uke for å skrape bort dødt vev under det venstre beinet, i håp om å redde det.

– Forrige uke var det snakk om at legene måtte fjerne noen av tærne på den venstre foten. Men de siste tilbakemeldingene nå er at jeg mest sannsynlig får beholde hele beinet, sier 52-åringen.

Får straks protese

Fra å ikke skjønne hvordan hun skulle klare å leve uten ett bein, tar hun det hele nå med en god porsjon fatning.

– Vanligvis er jeg bløthjertet og griner av det meste, men jeg har ikke fått den store reaksjonen etter amputasjonen - noe som overrasker meg. Det er merkelig hva en kan venne seg til. Mitt fokus nå er å beholde venstrebeinet, for med ett bein i behold slipper jeg trolig rullestol. Jeg er helt bestemt på å klare meg på egne bein, sier Elin og ler når det går opp for henne hva hun har sagt.

Protesemakerne besøkte nylig Elin på rommet og tok mål av beinstumpen. Om få dager skal hun få protese.

– Det blir så spennende! Jeg gleder meg veldig. Da er det endelig noe jeg kan gjøre selv, og ikke bare ligge her. Jeg kommer nok til å gå rett på snørra. Men legene har sagt at så fort jeg klarer å holde balansen med protesen, får jeg lov å reise hjem en tur. Gjett om jeg skal trene framover, sier Elin med et stort smil.

Overveldet av responsen

Smiler gjør også hun og ektemannen av all responsen de har fått fra hele landet, etter at Elin fortalte sin historie på TV 2.

På TV 2s Facebook-side har saken om Elin nådd ut til over én million personer, mens 635 personer har kommentert og sendt 52-åringen støtteerklæringer.

Elin og ektemannen satt sammen på sykehussenga, mens de leste og ga hjerte på hver eneste kommentar.

– Jeg er helt satt ut av all responsen og omtanken jeg har fått, det er overveldende at så mange tenker på meg og vil meg vel. All kjærligheten fra alle der ute har vært med på å gjøre denne situasjonen litt enklere å takle, sier 52-åringen.

Bekymring

Flere av Elins venner visste ikke hva hun har vært gjennom, da de fikk servert sjokkbeskjeden gjennom TV-ruta.

– Det er flere venninner jeg ikke har snakket med på flere år, som har tatt kontakt. Nå renner både de og andre ned døren min på sykehuset, faktisk har jeg såpass mye besøk at jeg må ta en fridag i uka for å hente meg inn. Snakk om luksusproblem, sier hun.

KLAR FOR PROTESE: Nylig ble det tatt nøyaktige mål av Elins beinstump for å lage protese. Nå gleder Elin seg velig til å lære å gå med den. Foto: Privat
KLAR FOR PROTESE: Nylig ble det tatt nøyaktige mål av Elins beinstump for å lage protese. Nå gleder Elin seg velig til å lære å gå med den. Foto: Privat

Den eneste bekymringen ekteparet har nå er hvordan hverdagen skal bli når Elin blir utskrevet fra sykehuset og får komme hjem.

– Det er en del ting som må tilpasses i leiligheten vår for at jeg kan bo der. Men alt slikt er veldig dyrt og det har vi ikke råd til. I mitt naive sinn hadde jeg trodd at slikt ble dekket, når jeg uforskyldt har havnet i denne situasjonen, sier Elin og kikker lett bekymret bort på ektemannen.

Et stort problem

Blodforgiftning er en av de vanligste dødsårsakene ved norske sykehus. Rundt 4000 dør årlig av dette her til lands.

De siste årene er det blitt rapportert om flere hendelser om alvorlige infeksjoner i forbindelse med blodforgiftning ved norske sykehus, der det ble påvist manglende rutiner og kompetanse.

Statens helsetilsyn gjennomførte derfor i 2016 til 2018 tilsyn med behandlingen av blodforgiftning ved 24 akuttmottak her til lands.

Tilsynet viste at alle akuttmottakene brøt regelverket og hadde mangelfull pasientsikkerhet i tilfeller hvor det var snakk om blodforgiftning.

Ingen av sykehusene i undersøkelsen nådde heller målsetningen om å gi antibiotika intravenøst innen 60 minutter etter pasienten ankom sykehuset.

Fjorten måneder etter tilsynet ble gjennomført viste Helsetilsynets rapport, i mai i år, at litt over 60 prosent av sykehusene fortsatt ikke har tilfredsstillende resultater på dette området.

Det er nå ni uker siden hun kom inn på sykehuset

Relatert