TRAVEL FLYPLASS: TSA-ansatte sikkerhetsvakter avbildet på LAX Airport i Los Angeles.
TRAVEL FLYPLASS: TSA-ansatte sikkerhetsvakter avbildet på LAX Airport i Los Angeles. Foto: Mark Ralston/AFP

Flyplassvektere avslørt – henger ut passasjerer i hemmelig Facebook-gruppe

«Jeg håper at flyet ditt eksploderer,» lyder en av de mange meldingene på Facebook-gruppen «TSA Breakroom». Nå legger Transportation Security Administration seg langflate.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

NBC har avdekket hvordan nåværende og tidligere ansatte i den amerikanske etaten Transportation Security Administration (TSA), henger ut passasjerer og flyplassansatte.

I mange av innleggene som blir lagt ut på Facebook-siden «TSA Breakroom», klager de ansatte over passasjerer de mener er treige, dumme og feite.

Flere av innleggene er rasistiske og oppfordrer til vold.

«Jævla idioter som gjør jobben min vanskeligere. Jeg håper at flyet ditt eksploderer,» lyder en av meldingene som skal ha fått mange 'likes'.

Meldingen skal ifølge kanalen ha blitt lagt ut av en ansatt på Baltimore–Washington internasjonale lufthavn.

I et annet innlegg skriver et medlem av Facebook-gruppa dette:

«Hvordan i helvete klarer disse passasjerene å stå opp, kle på seg selv om morgenen, og komme seg til flyplassen uten å få seg selv drept? De er helt ufattelig dumme».

RASER: En ansatt klager sin nød over passasjerer, og skriver at han håper at flyet deres eksploderer. Foto: Skjermdump
RASER: En ansatt klager sin nød over passasjerer, og skriver at han håper at flyet deres eksploderer. Foto: Skjermdump

Hengte ut migranter og flyktninger

Etter NBCs avsløring, har Facebook-siden blitt endret fra privat til hemmelig, og er derfor ikke lenger mulig å søke opp.

Avsløringen kommer fem måneder etter at ProPublica avslørte hvordan amerikanske grensevakter hengte ut migranter, flyktninger og politikere på en privat Facebook-side.

På denne Facebook-siden ble det blant annet lagt ut bilder av mennesker som hadde druknet på sin ferd mot USA.

I et innlegg på gruppa «TSA Breakroom», som har blitt publisert av NBC, skriver en flyplassvakt at han burde kjøpe seg en Lotto-kupong, etter at en gruppe kinesiske passasjerer gikk gjennom sikkerhetskontrollen uten å ha med seg noe ulovlig i håndbagasjen.

I kommentarfeltet skriver mange at det hørtes usannsynlig ut. En person spøk om de faktisk ikke hadde med seg verken riskokere, vitaminer eller frysevarer.

GJØR NARR AV KINESERE: En ansatt skriver at han må kjøpe seg en Lotto-kupong etter at en gruppe kinesiske passasjerer kom gjennom sikkerhetskontrollen uten noe ulovlig i håndbagasjen. Foto: Skjermdump
GJØR NARR AV KINESERE: En ansatt skriver at han må kjøpe seg en Lotto-kupong etter at en gruppe kinesiske passasjerer kom gjennom sikkerhetskontrollen uten noe ulovlig i håndbagasjen. Foto: Skjermdump

«Jeg forstår ikke hvorfor passasjerene klager og griner over at sikkerhetsprosedyrene er forskjellige på hver flyplass. Jeg tenker at de er altfor late til å følge instrukser,» klager en TSA-ansatt i et av Facebook-innleggene som er publisert av NBC.

En annen ansatt forteller at da han skulle undersøke baggen til en passasjer, fant han en lapp hvor personen ba om at ingenting i kofferten ble tatt på.

«Så hva gjør jeg? Jeg tar på alt i den baggen. For å legge til litt ekstra smålighet, siden kua fikk meg til å gjøre det, fant jeg en halv stabel inspeksjonspapirer og kastet det i baggen. Så fortsatte jeg min smålige dag».

HENGER UT BARN: En flyplassansatt gjør narr av ei jente som sitter i barnevogn. Foto: Skjermdump
HENGER UT BARN: En flyplassansatt gjør narr av ei jente som sitter i barnevogn. Foto: Skjermdump

– Nulltoleranse

Tidligere TSA-ansatte Monica Stoddard sier til NBC at hun mener at Facebook-siden er et symptom på et større problem i etaten.

Hun mener at Facebook-siden er et resultat av at TSA-ansatte ikke har et egnet sted å ventilere.

– Moralen var ikke bra. De ansatte hadde ikke et sted å få pratet om hva som skjedde, eller si hva de tenkte, sier hun.

TSA legger seg langflate overfor kanalen, og i en uttalelse bekrefter de at «TSA Breakroom» finnes, men understreker at den ikke har noe med den føderale etaten å gjøre.

– Dette er en privat side som verken er tilknytte eller godkjent av TSA, skriver de.

Videre skriver de at de ansattes internettbruk ikke må reflektere negativt over TSA eller ha negativ innvirkning på jobben.

– TSA har nulltoleranse for ulovlig og umoralsk oppførsel, skriver de.