Unn deg en luksusbiff med herlig tilbehør

Wenche er på Piltingsrud gard i Valdres, hvor hun tilbereder ytrefilet av Angus med blåmuggostsaus og høstens poteter og rotgrønnsaker.

Du trenger:

  • 700-800 g indre/ytrefilet av storfe/kalv, grasforet Aberdeen Angus (storfe)
  • Smør og urter til steking
  • Salt og grovmalt pepper

Grønnsaker:

  • 6-8 mandelpoteter, morenepoteter eller andre smakfulle norske poteter
  • 1 persillerot
  • 3-4 regnbuerøtter eller gulrøtter
  • Olje til steking
  • Salt, pepper og friske urter

Blåmuggostsaus:

  • 2 dl oksekraft
  • 2 dl seterrømme ev. matfløte
  • Ca. 100 g blåmuggost
  • 1-2 ts rognebær/tyttebærgele eller portvingele
  • Salt og pepper

Legg kjøttet på benken til temperering.

Rens og del poteter og grønnsaker i strimler. Legg i et ildfast fat, dryss med salt og pepper, 1-2 kvister frisk timian, tilsett 2-3 ss olje og vend om.

Stek i varm stekeovn ved 200 grader i 30-40 min til grønnsakene er møre. Steketid avhengig av tykkelsen på grønnsakene og potetene.

Renskjær ev. fileten (hvis du bruker indrefilet fjern den tynne hvite hinnen). Smelt smør i en stekepanne, legg i fileten, friske urter og dryss filten med salt og grovmalt pepper. Brun kjøttet på den ene siden før det snus, øs stekefett over fileten under stekingen. Stek i 4-5 min på hver side. Steketid er avhengig av tykkelsen på fileten. Ta opp fileten og la den hvile et lunt sted, for eksempel ved siden av komfyren, mens sausen lages.

Kok opp oksekraft og rømme/fløte . Smuldre inn osten under omrøring, begynn med liten mengde ost og smak deg fram til hvor mye ost du vil ha. Smak til med rognebær, tyttebær eller portvingele og salt og pepper.