REAGERER: Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin (t.h.) er sterk motstander av aktiv dødshjelp. 46 prosent av medlemmer i Den norske kirke er for.
REAGERER: Biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin (t.h.) er sterk motstander av aktiv dødshjelp. 46 prosent av medlemmer i Den norske kirke er for. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Nærmere halvparten av kirkens medlemmer er for aktiv dødshjelp

En undersøkelse blant medlemmer i Den norske kirke viser at 46 prosent er for aktiv dødshjelp. Det får biskopene til å reagere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi skal ikke la oss styre av at kirkens medlemmer er uenige med oss. Vi som biskoper har gitt et løfte om at vi skal forkynne evangeliet og fremme kirkens tro og bekjennelse. Det er der vår lojalitet ligger, sier biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin til Vårt Land.

Den norske kirkes egen medlemsundersøkelse er utført av markedsanalysebyrået Opinion, og skal gjøre kirken bedre kjent med sine medlemmer. Den viser­ blant annet at 14 prosent av ­kirkens medlemmer sier de er helt uenige med kirken når den uttaler seg offentlig.

Enigheten er størst i saker om klima og fattigdom, men i spørsmål om aktiv dødshjelp står altså kirken og medlemmene langt fra hverandre.

– Det var det mest overraskende funnet for meg. Jeg vil tro ­biskopene har et restriktivt forhold til aktiv dødshjelp. Det er i alle fall min posisjon, selv om jeg ser at dette innebærer mange krevende avveininger, sier preses Helga Haugland Byfuglien, til avisen.

Nordhaug sier han er en «veldig tydelig motstander av å endre på lovverket vi har», men er som Byfuglien åpen for å ta opp spørsmålet på Kirkemøtet.

Aktiv dødshjelp var sist en sak på Kirke­møtet i 1998. Da ble det enstemmig avvist.