DEMONSTRASJON: En eldre mann snakker i mikrofon under en demonstrasjon i Nasiriyah mandag.
DEMONSTRASJON: En eldre mann snakker i mikrofon under en demonstrasjon i Nasiriyah mandag. Foto: AFP

Ytterligere 13 demonstranter drept av irakiske styrker

Omkring 270 irakere er drept i demonstrasjoner siden starten av oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at åtte mennesker ble drept mandag, skjøt sikkerhetsstyrker minst fem andre natt til tirsdag og tirsdag formiddag.

Volden blusset opp igjen et døgn etter at statsminister Abel Abdul Mahdi holdt appell for demonstrantene om å suspendere bevegelsen deres, som ifølge Mahdi hadde oppnådd dens mål og skadet økonomien, melder Reuters.

Protestbølgen er rettet mot det politiske systemet og landets elite, som anklages for å være ansvarlig for den omfattende korrupsjonen, høye arbeidsledigheten og de elendige offentlige tjenestene i Irak.

Demonstrantene krever omfattende reformer av det politiske systemet som ble etablert etter at USA invaderte landet i 2003.

Protestene startet 1. oktober. Demonstrantene ble møtt med brutal vold, og i løpet av seks dager ble minst 157 mennesker drept, de fleste av dem i Bagdad, ifølge en offisiell etterforskning.

DEMONSTRANT: En ung demonstrant gjør fredstegn under en protest tirsdag.
DEMONSTRANT: En ung demonstrant gjør fredstegn under en protest tirsdag. Foto: Thaier Al-sudani

Mange av dem ble drept av «uidentifiserte snikskyttere» som sto på hustak, ifølge granskingen.

Etter en to uker lang pause ble masseprotestene mot regjeringen gjenopptatt.

Totalt er rundt 270 mennesker blitt drept i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker, ifølge AFPs opptelling.

Politi skjøt med skarpt mot demonstranter i nye sammenstøt i Bagdad mandag kveld. Sammenstøtene førte til at myndighetene kuttet nettilgangen i hovedstaden og den sørlige delen av landet.

Ifølge NetBlocks, en ikke-statlig organisasjon som overvåker nettsikkerhet og kontroll av internett, er stengingen av nettilgangen «den alvorligste telekommunikasjonsbegrensningen som Iraks regjering har innført siden protestene startet 1. oktober».