FORBUDT: DSB presiserer at det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner.
FORBUDT: DSB presiserer at det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner. Foto: Berit Roald

Forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner

DSB presiserer at det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske fotballtribuner.

Etter flere hendelser på norske fotballtribuner der bluss har blitt kastet inn på banen og supportere har blitt brannskadet går Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ut med en presisering av blussreglene i Norge.

«Det er forbudt for publikum å bruke bluss på norske tribuner. Forbudet gjelder både for fyrverkeriprodukter ment til underholdning og pyrotekniske produkter ment til å gi nødsignal.»

– I forbindelse med diskusjonen om bruk av bluss i forrige uke, ønsker DSB å presisere at publikum på norske fotballkamper, eller tilsvarende arrangement, ikke har lov til å bruke denne typer produkter, skriver DSB på sine sider.

– Nå blir det kaos

– Disse reglene er strenge, av hensyn til sikkerheten både for publikum og for dem som bruker produktene, sier fungerende avdelingsdirektør Ann Christin Olsen-Haines i DSB.

– Slik har det vært siden gjeldende forskrift trådte i kraft i 2002, presiserer dem.

Bjørnar Posse Sandboe, styreleder i Stabæk Support, slår tilbake mot DSB og mener norske supporterklubber har blitt ført bak lyset.

– DSB har ombestemt seg etter å ha godkjent import av tusenvis av enheter til bruk på stadion. De visste nøyaktig hva de skulle brukes til da søknad ble sendt. Nå blir det kaos, skriver Posse Sandboe på Twitter.

– Vi ønsker ikke å ødelegge stemningen

DSB skriver følgende på sine hjemmesider:

«Det skal være trygt å gå på idrettsarrangement i Norge. Bluss utvikler sterk varme, opp mot 1000 grader, og slukker ikke før de brenner ut av seg selv. Uforsvarlig bruk av slike produkter kan medføre en betydelig risiko for publikum og spillernes liv og helse. Dessuten kan røykeffekten gi en enda mer krevende situasjon, dersom det skulle bli behov for en evakuering.»

– Det er viktig å understreke at forbudet gjelder publikum. Hvis man ønsker å bruke denne type produkter på en fotballkamp, for eksempel, kan man leie inn profesjonelle scenepyroteknikere. Det er en forsvarlig løsning. Vi ønsker jo ikke å ødelegge stemningen på norske fotballkamper, men sikkerheten til publikum skal og må komme først, sier Olsen-Haines.

NFF melder at de ikke har myndighet til å påvirke DSBs bestemmelser.

– NFF har verken myndighet eller kompetanse til å bestemme hvilke pyroprodukter som skal kunne brukes på norske tribuner eller ikke. Nettopp derfor er det viktig at fagfolk med kompetanse kommer på banen og gjør kvalifiserte vurderinger rundt hvilke produkt som kan benyttes og ikke minst rammene for bruk for å ivareta helse og sikkerhet. NFF er ikke motstander av forsvarlig bruk av pyro. Faktum er at resten av Europa sier nei, og at NFF har innvilget 144 søknader hittil i år, sier Nils Fisketjønn.

Den norske supporteralliansen mener NFF har presset DSB.

– NSA oppfordrer til forsvarlig bruk av pyro. Dessverre har NFF presset DSB til å forby pyro på tribunene. Vi advarer på det sterkeste at konsekvensen av endringen vil øke farene for skader. Vi oppfordrer DSB på det sterkeste til å revurdere endringen, til det tryggeste for alle, skriver NSA på Twitter.