Lise (32) har som mål å spare 350.000 kroner i året

Hun sparer 20.000 kroner i måneden og ble gjeldfri før hun fylte 30 år. Her er supersparer, Lise Vermelid Kristoffersen, sine beste sparetips.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det faller henne helt naturlig. Lise Vermelid Kristoffersen har alltid vært flink til å spare.

Da hun var liten sparte hun på lørdagsgodtet slik at hun kunne fordele det utover uken. Konfirmasjonspengene gikk til boligsparing og som 30-åring var hun gjeldsfri.

Nå har hun sagt opp den faste jobben som emballasjeutvikler i TINE for å lære nordmenn om sparing med podkasten og bloggen «Pengesnakk».

Saken ble først omtalt i Budstikka.

Finner glede i å spare

Det som virkelig satt i gang spare-entusiasmen var barndomshjemmet. Da hun som 14-åring fant ut at huset hun hadde vokst opp i kostet én million kroner, konkluderte hun med at noe måtte gjøres hvis hun skulle oppnå drømmen om egen bolig.

– Jeg fikk litt sjokk og tenkte at med min ukelønn på 100 kroner kommer jeg aldri til å få råd til å kjøpe meg et hus. Så da begynte jeg å spare, sier Kristoffersen til God morgen Norge.

Å spare klarte hun. Sin første bolig kjøpte hun som 21-åring.

Kristoffersen oppfordrer til å finne glede i å spare. Hun mener at hvis man hele tiden kjenner på at: «Jeg har lyst å bruke penger», så vil sparing føles som noe påtvunget og kjedelig.

Men hvis man finner glede i å ha et litt mindre lån, eller å spare til noe man ønsker seg, så kan bli lettere å sette av penger.

– Man må gjøre den sparingen til noe positivt, forteller hun.

Sparer 20.000 i måneden

32-åringen ønsker å fjerne tabuet rundt det å snakke om egen privatøkonomi.

Derfor er hun også åpen om hvor mye hun tjener, og sparer. I jobben hos Tine hadde hun en utbetalt månedslønn på 30.000 kroner. Da sparte hun minst 20.000 i måneden. Det håper hun å fortsette med, selv om hun nå starter for seg selv.

– Målet er å spare 350.000 kroner i løpet av 2019.

På spørsmål om sparingen begrenser livet hennes er svaret nei.

– Men det er veldig mange som spør om jeg har et kjedelig liv. Det har jeg ikke, men jeg er bevisst på hva jeg prioriterer å bruke penger på.

De beste sparetipsene

De færreste har anledning til å spare mange tusen i måneden, så hva er supersparerens beste tips?

1. Før du bruker penger still deg selv alltid spørsmålet: «Gjør dette meg lykkelig - er det verdt pengene?»

– Prioritering er viktig. Jeg spør alltid meg selv om det jeg vurderer å kjøpe er noe jeg vil prioritere å bruke penger på. Gjør det meg lykkelig?

2. Automatisk trekk til sparing samme dag som du får lønn. Begynn med et lite beløp og øk etterhvert.

– Ikke begynn med for høyt beløp. Da mister man sparegleden og motivasjonen, forklarer Kristoffersen.

Hun anbefaler at man begynner med et automatisk trekk på én prosent av lønnen. Så kan man øke etter hvert som man får bedre råd.

3. Følg med på forbruket ditt.

– Følg med på kontoutskrifter og skriv ned hva du bruker penger på. Det er lettere å begrense forbruket når du ser hvor mye penger du bruker på de forskjellige tingene.

Hun setter fokus på de enkle grepene man kan gjøre i hverdagen; smør matpakke, inviter hjem istedenfor å gå på cafe og ha et bevisst forhold til forbruket ditt.

Hus til 14 millioner

Kristoffersen innser at hun har et mindre forbruk enn gjennomsnittsnordmannen, men likevel er hun ikke fremmed for å bruke penger. Og nylig brukte 32-åringen mye penger. Sammen med mannen kjøpte hun et hus til 14 millioner kroner. Dermed er hun heller ikke gjeldsfri lenger.

– Mange spør hvordan jeg kan bruke så mye penger på et hus når jeg alltid sparer, men jeg har alltid ønsket meg et hus med hage, sier hun og legger til:

– Og hva er vitsen med å spare hvis man ikke skal bruke det til noe.