STERK MERKEVARE: Brødrene Bø gjør det bra både i og utenfor sporet.
STERK MERKEVARE: Brødrene Bø gjør det bra både i og utenfor sporet. Foto: Lise Åserud

– Tarjei er en god kremmer

Johannes Thingnes Bø fleiper med at han må gå inn mer premiepenger denne sesongen.

Det nærmer seg sesongstart i skiskyting. Først er det nasjonal sesongåpning på Sjusjøen i midten av november. To uker senere venter første verdenscuprenn i Östersund.

Johannes Thingnes Bø var suveren i forrige sesong. Til slutt skilte det over 400 poeng ned til verdenscuptoer Aleksandr Loginov.

Om sommeren er lillebror Thingnes Bø langt fra like suveren, avslører storebror Tarjei.

– Mange tror at Johannes er en bra målestokk. Han er naturligvis en ekstremt god målestokk på vinteren, men hver sommer pleier jeg å matche ham og vel så det. Han er en luring og dukker opp som troll i eske når snøen kommer. Det skjer vel i år også.

– Er det han som er litt lat, eller er det du som er ivrig?

– Jeg tror det går på det første. Det får du spørre han om. Jeg skal ikke kalle han lat, men han er god til å holde igjen. Han lytter til kroppen og føler seg frem, ler Bø.

Lillebror Bø innrømmer at storebror har et poeng.

– Lat og lat. For min del er det bare viktig hvordan jeg fremstår resultatmessig på vinteren. Da bryr jeg meg ikke om jeg er i god eller dårlig form på sommeren så lenge det er bra om vinteren, sier han.

26-åringen medgir at det blir vanskelig å overgå resultatene fra 2018/19-sesongen.

– Det er det som er vanskelig. Det kan gå, men jeg tror ikke det går. Det var spesielt i fjor. Uansett hva jeg gjorde gikk det inn. Når jeg først bommet, bommet jeg på riktige tidspunkt og det gikk bra likevel. Det var stang inn hele veien. Men har man gjort det før er det alltids muligheter, sier han.

– Må gå inn mer premiepenger

Selv om Thingnes Bø gjorde det best av brødrene i sporet, var det storebror som satt igjen med førsteplass på skattelistene. Tarjei Bø står oppført med en skattbar inntekt på ni millioner kroner i 2018. Lillebror stoppet på drøyt 6,5 millioner kroner.

– Han slo meg der. Det er bittert. Jeg må opp i ringa. Det er bare å gå inn mer premiepenger neste sesong, humrer Thingnes Bø.

– Tarjei må slutte å drive med sponsorer. Heller begynne å trene. Da kan det hende han får de samme resultatene, fleiper lillebroren, før han blir mer alvorlig.

– Tarjei er en god kremmer. Det har han lært meg også. Det er viktig for oss å ha et godt og tett forhold til sponsorene. Vi balanserer det fint og lar det ikke gå på bekostning av toppidrettsresultater, forteller han.

– Liker å se fremover

Storebror Bø ønsker ikke å kommentere skattelistene, men innrømmer at han så smått har begynt å planlegge et liv også etter skiskytterkarrièren.

– Jeg har ikke ti år igjen av karrièren, selv om jeg heller ikke ser slutt på det ennå. Når man blir eldre får man litt andre perspektiv på ting. Jeg har fått en del kunnskap gjennom det å være idrettsutøver, møte folk og media. Man må henge med i utviklingen. De egenskapene prøver jeg å dra med meg over til andre ting, sier Bø, som er usikker på om han vil kalle seg en kremmer.

– Det ordet har jeg ikke noe forhold til, men som idrettsutøver blir man bevisst på utvikling. Man ønsker å forbedre seg. Det tror jeg gjelder idrettsutøvere generelt. Vi liker å se fremover og utnytte potensialet vårt. I tillegg liker vi en utfordring. Å lage et tv-program er en utfordring for meg og Johannes, forteller Bø.

Om alt går som han og lillebror ønsker, blir det nemlig et eget TV-show med brødrene i hovedrollene.

– Målet er at vi som brødre skal utfordre verden. Det er det eneste jeg kan si. Så driver vi med innsalg til kanaler. Det er på idéstadiet, men vi har troen på at vi kan lage bra underholdning. Vi jobber med et produksjonsselskap for å lage et tv-program. Vi er også litt i lupen med å få et produkt på markedet, men der er vi i startfasen ennå. Det er prosesser som går parallelt med at vi skal være skiskyttere, sier Tarjei Bø.