I RETTEN: Faren til den drapstiltalte mannen avbildet utenfor Haugaland tingrett etter å ha hørt sønnens forklaring foran dommerne.
I RETTEN: Faren til den drapstiltalte mannen avbildet utenfor Haugaland tingrett etter å ha hørt sønnens forklaring foran dommerne. Foto: Magnus Wathne / TV 2

Fryktet for sønnen i årevis – i dag fulgte faren ham til retten som drapsmann

HAUGESUND (TV 2): Faren til den tiltalte 49-åringen er ikke i tvil: Sønnen hans burde blitt stoppet før han drepte en 67 år gammel kvinne på en kirkegård i februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag begynte rettssaken mot den 49 år gamle mannen. Han er tiltalt for å ha drept Bjørg Marie Hereid (67) med en tohodet øks på Vår Frelsers Gravlund i Haugesund i februar.

På dommerens venstre side satt tiltalte. Han sa at han var psykotisk og at han husket lite fra drapsdagen. På høyre side satt Hereids enkemann og deres sønn, tydelig preget av de mange detaljene som kom frem i dag.

Bakerst i salen, der tilhørerne sitter, hadde en eldre mann tatt plass. Han er faren til den drapstiltalte 49-åringen.

Etter å ha hørt sønnens forklaring, lot han seg intervjue av TV 2 utenfor Haugaland tingrett.

MISTET LIVET: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid hadde vært pensjonist i to måneder da hun møtte på den psykotiske mannen. Foto: Privat
MISTET LIVET: 67 år gamle Bjørg Marie Skeisvoll Hereid hadde vært pensjonist i to måneder da hun møtte på den psykotiske mannen. Foto: Privat

– Det er veldig trist. Det er det ingen tvil om, sier han.

Dette sier faren

Far og sønn har bodd i samme hus i flere år. Mange ganger har politiet vært på besøk, forteller faren. En gang skjøt de sønnen for å få kontroll på ham.

Tiltalte er domfelt mer enn 20 ganger. Han har en omfattende historikk med vold, rus og psykiatri. Så sent som 15 måneder før drapet ble det konkludert med at 49-åringen var psykotisk. Han var da siktet for et grovt ran, men saken ble henlagt av politiet.

PÅGRIPELSEN: Slik så det ut da tiltalte ble pågrepet kort tid etter at han hadde påført Bjørg Marie Skeisvoll Hereid livstruende skader. Foto: Privat
PÅGRIPELSEN: Slik så det ut da tiltalte ble pågrepet kort tid etter at han hadde påført Bjørg Marie Skeisvoll Hereid livstruende skader. Foto: Privat

Faren mener at sønnen kunne vært stoppet lenge før han ble drapsmann.

– Hvis de hadde tatt ham inn til avvending i stedet for å låse han inn på ei celle, for så å slippe ham ut igjen, så kunne det vært annerledes. Hadde de gitt ham behandling, så hadde situasjonen vært annerledes i dag, sier han.

Faren sier at han har prøvd å skaffe hjelp til sønnen.

– Hvor mener du at ansvaret ligger?

– Alle kan skylde på alle.

Forsvarer: – Overrasket

Utenfor rettssalen håpet faren at han skulle få hilse på sønnen sin og slå av en prat, men 49-åringen ble fraktet ut ei bakdør og inn i en ventende politibil.

De siste åtte månedene har han bodd på psykiatrisk avdeling, men i de tre dagene rettssaken pågår skal han bo i fengselet i Haugesund.

Forsvarer Erik Lea mener det er rart at klienten hans ikke ble tiltalt da han var siktet for ran samtidig som påtalemyndigheten hadde en konklusjon som sa at 49-åringen var psykotisk.

– Jeg er overrasket over at saken ble henlagt, sier Lea.

Slik svarer statsadvokaten

Det var Rogaland statsadvokatembeter som henla ranssaken høsten 2017. Aktor i drapssaken, Folke Åmlid, jobber selv i dette statsadvokatembetet.

– Kunne denne mannen vært stoppet tidligere?

– Min oppgave er å vurdere om han er skyldig i det han tiltalt for i denne saken og vurdere om det er grunnlag for overføring til tvungen psykisk helsevern.

Åmlid sier at han ikke kan svare for hvilke vurderinger som er gjort av tiltalte tidligere. Han mener det blir «spekulasjoner om vi snakker om hva og hvis».

Statsadvokaten sier samtidig at han har forståelse for at de pårørende føler at drapet kunne ha vært unngått.

Redd det vil skje igjen

Avdødes sønn, Lars Johan Skeisvoll Hereid, har forut for rettssaken stilt spørsmål ved hvordan dette kunne skje. Mandag var en vanskelig dag i rettssalen.

– Det er tungt å være her i dag, for det kommer frem mange opplysninger, men det er ikke i dag det viktigste skjer. Det interessante for oss er å sørge for at dette ikke skjer igjen. Jeg er opptatt av at vi løfter blikket for å se til at ingen andre opplever det samme, sier han.

PÅRØRENDE. Enkemann Lars Johan Hereid og sønnen Lars Johan Skeisvoll Hereid sammen med bistandsadvokat Benedicte Storhaug i Haugaland tingrett mandag morgen. Foto: Kristian Myhre / TV 2
PÅRØRENDE. Enkemann Lars Johan Hereid og sønnen Lars Johan Skeisvoll Hereid sammen med bistandsadvokat Benedicte Storhaug i Haugaland tingrett mandag morgen. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Hereid er opptatt å belyse hvilke beslutninger som ble tatt i forkant av drapet og i hvilken grad samfunnsvernet er tilstrekkelig ivaretatt.

– Det er helt åpenbart at dette kunne vært unngått, og jeg er redd for at det vil skje igjen, sier han.