TREND: Tyggeballen har tatt av i sosiale medier. Norske kjevespesialister får inn mange ungdommer hver uke som sliter med problemer etter intens tygging.
TREND: Tyggeballen har tatt av i sosiale medier. Norske kjevespesialister får inn mange ungdommer hver uke som sliter med problemer etter intens tygging. Foto: JawlineMe

Eksperter advarer:

Bisarr trend sprer seg i sosiale medier

Flere ganger i uken får kjevespesialister inn ungdommer med så store smerter etter balltygging, at de ikke ikke klare å gå på skolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du sett bilder eller videoer i sosiale medier av unge menn med en ball i munnen og lurt på hvorfor?

Dette er en ny trend hvor ungdommene forsøker å forme kjevepartiet til å bli mer markant.

Førsteamanuensis Heming Olsen-Bergem, innen oral kirurgi og oral medisin, ved universitet i Oslo ser at dette er begynt å bli et problem.

Flere i uken

Hver uke får de inn flere pasienter som har store plager på grunn av balltygging.

– De som kommer til oss har problemer med store smerter på grunn av denne aktiviteten. En del har så store smerter at de ikke klarer å gå på skolen, sier Olsen-Bergem til TV 2.

Han forteller at fordi trenden blant unge nå er markant kjevebein, har stadig flere begynt med balltygging.

Den intense tyggingen gir kortvarig økt muskelmasse i kjeven, men dette er muskelmasse som er umulig å opprettehode da kjevemusklene ikke er laget for å kunne trenes opp.

ØKNING: Førsteamanuensis Heming Olsen-Bergem ved universitet i Oslo får stadig oftere inn ungdommer med plager på grunn av balltygging. Foto:UiO
ØKNING: Førsteamanuensis Heming Olsen-Bergem ved universitet i Oslo får stadig oftere inn ungdommer med plager på grunn av balltygging. Foto:UiO

Store smerter

Olsen-Bergem forteller at det er tre trender som råder på denne fronten nå om dagen: Tyggeballen, som skal skape mer markant kjevebein, «meowing» som er trening av tungen for å forebygge dobbelthake og kontant tanntreffing som gjøres av samme grunn.

– Alle disse tre trendene sirkulerer som reklamer i sosiale medier. For eksempel tyggeballen som sikter seg inn mot unge menn i alderen 18-30 år. Men det er adskillig yngre personer som har kommet til oss med smerter etter å ha brukt denne ballen, sier spesialisten på kjeveledd.

Mange unge plages

Olsen-Bergem sier at ungdommer som prøver ut disse trendene over tid, får smerter flere steder.

– Overbruk av kjeven påvirker spyttproduksjonen og magesyreproduksjonen. Dette kan gi flere typer smerter. I tillegg får mange svært vondt i hodet og ansiktet. Mange har så store smerter at de ikke klarer å gå på skolen, men de kobler sjelden smertene sine til tyggeaktiviteten, sier spesialisten.

Hodepine er en av de vanligste fysiske plagene blant barn og unge i Norge i dag.

En studie av over 600 000 norske ungdommer, i 12- til 15-årsalderen, viser at 17 prosent er regelmessig plaget av hodepine, magesmerter, ryggsmerter eller smerter i armer/bein.

Stressende livsstil med krav og press kan være en av forklaringene på at ungdom rapporterer om hodepineplager.

Lover rask effekt

Det amerikanske selskapet JawlineMe som selger tyggeballen, reklamer for den som som et ansiktstreningsprodukt. De lover kundene en mer markant kjeve og redusert dobbelthale i løpet av tre måneder, dersom man utfører en 10-minutters «tyggeøkt» hver dag.

– Ansiktet er det første folk ser når de snakker til deg. Øk selvtilliten og bygg en sunt utseende med våre ansiktstreningsprodukt, skriv er de på sine sider.

I Storbritannia har salget av tyggeballene tatt av etter at blant annet influencere som Andrew England, med sine 350.000 følgere, reklamerte for produktet.

Lett påvirkelig

Olsen-Bergem ser at mange ungdommene de får inn på grunn av denne trenden er en sårbar og lett påvirkelig gruppe.

– De er ofte unge, ganske selvopptatte og med et stort fokus på utseende. Den samme gruppen ungdommer er også sårbare, sliter med å passe inn og har mye stress og psykiske problemer, som de trenger hjelp til å takle, sier spesialisten.

Olsen-Bergems klare oppfordring til folk som vurderer å kaste seg på trenden: Ikke gjør det! Kjeven er ikke laget for å trenes opp, den skal bare brukes til små bevegelser som spising og prating.