SERIEMESTER: LSK Kvinner sikret seriegullet etter uavgjort 2-2 i Toppseriekampen mot Kolbotn på Jessheim stadion denne sesongen. Nå er det lansert et forskningsprosjekt som skal gjøre norsk kvinnefotball enda bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SERIEMESTER: LSK Kvinner sikret seriegullet etter uavgjort 2-2 i Toppseriekampen mot Kolbotn på Jessheim stadion denne sesongen. Nå er det lansert et forskningsprosjekt som skal gjøre norsk kvinnefotball enda bedre. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen

Mohn-stiftelse pøser inn millioner på å forske på kvinnefotball: – Det er helt ekstremt, og viser omfanget og seriøsiteten i dette

Et nytt forskningsprosjekt skal sørge for at nivået på norsk kvinnefotball heves. Totalt spyttes 42 millioner kroner inn i prosjektet, som presenteres førstkommende torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Tromsø forskningsstiftelse (TFS) og Norges arktiske universitet (UiT) som går inn med 21 millioner kroner hver for å støtte Senter for kvinnefotball. Tromsø forskningsstiftelse er stiftet av mangemilliardær og investor Trond Mohn. Han har siden opprettelsen i 2007 donert 400 millioner kroner til stiftelsen, ifølge TFS' hjemmeside.

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, er klar over at totalsummen på 42 millioner kroner for forskningsprosjektet for kvinnefotballen er svært høy.

– Det er helt ekstremt, og det viser jo omfanget og seriøsiteten i dette. Vi har veldige høye forventninger til dette prosjektet, og det viser en ekstrem tro på kvinnefotballen, sier hun til TV 2 Sporten, og opplyser at det skal være et såkalt «kick off» for forskningsprosjektet i Tromsø førstkommende torsdag.

Unn Sørum, administrativ leder for Tromsø forskningsstiftelse, sier at TFS ikke hadde noen betenkeligheter med å bidra til prosjektet.

– Dette har vært et prosjekt det har vært samtaler mellom stiftelsen og UiT om over lengre tid. Vi i stiftelsen baserer alle prosjektene våre utifra eksterne referanser fra eksperter på fagfeltet. Dette prosjektet har fått høy score på alt dette. Det var et prosjekt UiT ønsket å prioritere å satse på, og som UiT også er med på å finansiere med en betydelig egenfinansiering. Det setter forskning på kvinner i fokus, og det vil vi være med å støtte. Det er forskning på kvinnelige fotballspillere, noe det ikke har vært mye av før, og som vil komme alle kvinnelige fotballspillere til nytte, sier Unn Sørum til TV 2 Sporten.

Målet er at Norge skal være helt i front når det gjelder forskning på kvinnefotball, og at prosjektet vil bidra til å heve nivået på alle nivåer i norsk kvinnefotball.

– Det er jo et faktum at det aller, aller meste av forskningen innen fotballen er gjort på menn. Så vi mangler egentlig en kompetanseplattform på kvinnefotball. Dette forskningsprosjektet tar for seg flere områder innen fotball, deriblant fysikk, opplyser daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen, til TV 2 Sporten.

– Vi får et skreddersydd faktagrunnlag
Hun har store forventninger til det kostbare forskningsprosjektet, spesielt med tanke på hva forskningen vil vise når det gjelder det fysiske aspektet.

GLEDER SEG: Daglig leder i serieforeningen, Hege Jørgensen.
GLEDER SEG: Daglig leder i serieforeningen, Hege Jørgensen. Foto: Fredrik Hagen

– Veldig mye av treningsmetodikken som legges til grunn er basert på menns fysikk, og ikke hva som kreves på toppnivå på kvinnesiden. Vi vet at det er veldig stor forskjell på fysikken blant menn og kvinner, fra barneårene og gjennom hele puberteten. Derfor baserer kvinnefotballen denne treningsmetotikken på feil parametere. Det vi ønsker er å skreddersy en treningsmetodikk for å ivareta jenter sin fysiske utvikling, som er helt annerledes enn gutter. Gutter får nær sagt muskler av seg selv, mens jenter ofte får fett kroppen i en tidligere vektfase, og har en helt annen muskulatur, påpeker Jørgensen.

Og legger til:

– Det er blant disse tingene som kan komme trenerne våre til gode. Poenget er at vi skal få inn et helt skreddersydd faktagrunnlag når det gjelder treningsmetodikk for kvinnefotballen, og en helt ny og annen kompetanse, sier hun.

– Hvordan er forskningsprosjektet blitt mottatt i toppfotballen?

– Det er blitt veldig godt mottatt! Og både vi i toppfotball kvinner og klubbene gleder oss over at det skal drives praksisnært og relevant forskning med tanke på det vi holder på med. Vi skal ha tett kontakt med forskningen, og det er nesten slik at vi kan bestille hva det skal forskes på, svarer Jørgensen.

Hun er klar på at forskningsprosjektet vil gi kvinnefotballen i Norge et konkurransefortrinn.

– Det vi ønsker er å være i helt i front i verden når det gjelder treningsmetodikk på jenter. Det gir oss noen konkurransefortrinn foran andre nasjoner. Vi har ikke den samme økonomien som de andre nasjonene, men vi kan konkurrere med kompetanse, konstaterer Hege Jørgensen.

Universitetet i Tromsø (UiT) og Tromsø forskningsstiftelse går som nevnt inn med 21 millioner hver. Forskningen skal foregå over de neste fire årene.

Hele tre fakulteter ved UiT skal samarbeide om prosjektet, og forskningen deles inn i tre hovedområder:

  • En forskningsgruppe skal se på fotballfysiologi, psykologi og medisin for å få innsikt i disse helse-faktorene hos kvinnelige elitespillere.
  • En gruppe skal ivareta systemer for datasikkerhet og bruk av kunstig intelligens i prosjektet.
  • En tredje gruppe skal forske på klubborganisasjoner sett i et kjønnsperspektiv.

Hylles av Klaveness
Forskningsleder Svein Arne Pettersen ved Idrettshøgskolen ved UiT gleder seg til å ta fatt på prosjektet.

– Prosjektet er viktig fordi det finnes lite forskning på kvinneidrett, sier forskningsleder Svein Arne Pettersen, som også er førsteamanuensis ved Idrettshøgskolen ved UiT.

Leder for Elitefotball i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, er svært glad for etableringen av «Senter for kvinnefotball».

– Fotball er Norges største idrett for kvinner. Vi har over hundre tusen aktive jenter og kvinner i fotball. Økt kunnskap om jenters fysiske forutsetninger i idretten er svært viktig både for å tilrettelegge i bredden, men også for å henge med i den eksplosive utviklingen som skjer i toppfotballen internasjonalt. At UiT åpner et senter dedikert kvinnefotball er et sterkt og godt signal for alle våre utøvere, sier Klaveness i en pressemelding knyttet til offentliggjøringen av forskningsprosjektet.