SNOKING: I skattelistene kan du finne hvor mye kollegaen tjener. Men ikke uten at vedkommende får vite det.
SNOKING: I skattelistene kan du finne hvor mye kollegaen tjener. Men ikke uten at vedkommende får vite det. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

skattelistene for 2018:

Slik sjekker du om noen søker på deg

Nå kan du sjekke hva naboen tjente i fjor, men pass på, for naboen får vite at du har snoket.

Tirsdag morgen klokken 07 ble skattelistene for 2018 offentliggjort av Skatteetaten. Det betyr at du nå kan sjekke hva folk tjente og skattet i løpet av fjoråret, og hvilken formue de stod oppført med ved utgangen av året.

Det er imidlertid langt færre enn tidligere som benytter seg av denne muligheten.

Da Finansdepartementet strammet inn reglene i 2014, og det ikke lenger ble mulig å søke anonymt, stupte tallene for hvor mange som søker på venner og kjente.

Hvor mange søker

Frem til 2014 var skattelistene åpne for alle å søke i – uten at det ble registrert hvem som søkte på hvem. Da kunne du trygt snoke rundt i økonomien til alle du kjente, uten å bli oppdaget.

Endringene i 2014 innebærer at personer du søker opp nå får opplysninger om at du har søkt, tidspunkt for søket, ditt navn, fødselsår, postnummer og poststed.

Tall fra Skatteetaten viser at antallet som søker i skattelistene stupte da det ikke lenger var hemmelig søk.

For å sjekke om noen har søkt på deg, må du logge deg inn på Skatteetatens sider. I menyen øverst klikker du på lenken med «Søkestatistikk».

– Ved å klikke på fanen søkestatistikk, får du frem en oversikt som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt på deg, sier direktør for brukerdialog i Skatteetaten, Marta Johanne Gjengedal.

LOGG DEG INN: Her kan du klikke for å se hvem som har søkt på deg i skattelistene. Foto: Skjermbilde fra Skatteetaten
LOGG DEG INN: Her kan du klikke for å se hvem som har søkt på deg i skattelistene. Foto: Skjermbilde fra Skatteetaten

Inntektene som vises i skattelistene er summen av skattepliktige inntekter minus fradrag. I tallet for formue er gjeld trukket fra.

Dette gjør at enkelte kan ha en annen reell inntekt og formue enn det listene viser.

Les mer om hvorfor du ikke kan stole blindt på tallene i skattelistene her.

Sjekk skatteoppgjøret ditt

Skatteoppgjøret for 2018 omfatter 4,9 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende. I fjorårets skatteoppgjør betalte lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende til sammen 514 milliarder kroner i skatt og avgift på inntekt og formue.

Gjengedal oppfordrer alle til å sjekke sitt skatteoppgjør.

– Det er også lurt å sjekke skattekortet. De fleste får enten penger til gode eller restskatt. Årsaken er at de økonomiske forholdene ble annerledes enn det skattetrekket ble beregnet til i starten av inntektsåret. Ønsker du å unngå restskatt eller bli trukket for mye i fremtiden, er det viktig at du justerer opplysningene ved å endre skattekortet, sier Gjengedal.

Endrer du skattekortet, får arbeidsgiver automatisk beskjed og kan hente nytt skattekort. Skjer det større eller mindre endringer i økonomien din, bør du endre skattekortet slik at skattetrekket blir riktig. Skattekortet endrer du enkelt her:

– Oppdager du feil ved skatteoppgjøret, kan du i de fleste tilfeller endre dette selv. Da kan Skatteetaten rette opp opplysningene dine og sende deg et nytt skatteoppgjør, sier Gjengedal.

Relatert