PÅGREPET: Etter å ha påført Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) alvorlige hodeskader ble 49-åringen pågrepet på kirkegården.
PÅGREPET: Etter å ha påført Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) alvorlige hodeskader ble 49-åringen pågrepet på kirkegården. Foto: Privat

Drepte bjørg (67) på kirkegård:

– Var så psykotisk at jeg skulle grave opp broren min

HAUGESUND (TV 2): 49-åringen som er tiltalt for å ha drept Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67), sier at han husker lite fra den brutale drapshandlingen. Flere personer kom tett på hendelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiltalte hadde inntatt flere rusmidler, blant annet amfetamin og hasj, da han den 19. februar i år gikk inn på Vår Frelsers Gravlund i Haugesund. I hånden hadde han en tohodet øks.

Klokken var nærmere halv fem om ettermiddagen da han angrep Bjørg Marie Skeisvoll Hereid. Den 67 år gamle kvinnen hadde nettopp blitt pensjonist etter å ha jobbet som lærer i 40 år.

Denne februardagen skulle hun legge ned blomster på en familiegrav. Da ble hun angrepet.

Mandag begynte rettssaken mot den drapstiltalte 49-åringen. Han nekter straffskyld fordi han mener å ha vært psykotisk. Aktor Folke Åmlid er enig i den konklusjonen. Han kommer til å kreve at tiltalte overføres til behandling.

– Selv om min klient ikke har erkjent straffskyld, så vil det på ingen måte bli bestridt at det er han som står for handlingen, sier forsvarer Erik Lea.

ÅSTED: Drapet skjedde inne på Vår Frelsers gravlund i Haugesund. (Foto: NTB Scanpix)
ÅSTED: Drapet skjedde inne på Vår Frelsers gravlund i Haugesund. (Foto: NTB Scanpix)

– Trodde alle ville drepe meg

Kort tid forut for drapet, truet han en nabo med øks. Tiltalte satte seg deretter i en bil som tok ham til kirkegården.

– Jeg var ruset og psykotisk den dagen. Jeg ble sykere og sykere for hvert skritt jeg tok, sier tiltalte i sin forklaring.

49-åringen forteller videre at han skulle til kirkegården for å grave opp sin avdøde bror, fordi han savnet ham.

– Jeg husker ingenting av selve hendelsen, sier tiltalte.

Kort tid etter angrepet, skal tiltalte ha bedt forbipasserende barn om å passe på hunden til avdøde Hereid. Et av barna, en ti år gamel gutt, ble vitne til det som skjedde. Han la på sprang og gjemte seg etter angrepet.

MISTET LIVET: Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) ble et tilfeldig offer for brutal vold. Foto: Privat
MISTET LIVET: Bjørg Marie Skeisvoll Hereid (67) ble et tilfeldig offer for brutal vold. Foto: Privat

Et annet vitne møtte på avdøde kort tid før drapet. Han forteller at 67-åringen virket blid og glad. Like etterpå hørte han et skrik. Han så ikke avdøde som lå bak hekken, men han så at tiltalte slo øksa mot henne.

Dramatisk pågripelse

49-åringen ble pågrepet kort tid etter økseangrepet. I avhør skal 49-åringen ha sagt at han «tilintetgjorde henne».

– Det husker jeg ikke. Jeg har vært veldig syk. Jeg ble bare dårligere og dårligere, og jeg trodde at alle ville drepe meg, sier han.

Den første politibetjenten på stedet forteller om en dramatisk pågripelse. Hun kom til kirkegården og hørte et skrik. Like etter så hun at tiltalte holdt den tohodede øksa i hånda mens han hoppet rundt.

– Jeg ropte til ham, og jeg sa at vi var bevæpnet politi. Målet mitt var å få ham til å trekke mot oss, sier betjenten.

Etter hvert kommer en patrulje til. Politiet ropte til tiltalte flere ganger, men de fikk ingen respons. Betjenten sier at hun følte seg truet.

– Han bare fortsatte å rope og skrike. Han ignorerte politiet og til slutt ble vi stående 20 meter fra hverandre. På et tidspunkt kastet han fra seg øksa, før han snudde seg. Vi trodde at han skulle plukke den opp igjen, og da var vi to betjenter som gikk på han, forteller hun.

Reagerte ikke på pepperspray

Det oppsto et kraftig basketak. Tiltalte fikk pepperspray i ansiktet flere ganger, men ifølge politiet reagerte han ikke på dette. Etter hvert fikk de kontroll på ham. Da så betjenten at Hereid lå på bakken noen meter unna.

Politimannen som ledet aksjonen for å få pågrepet 49-åringen forteller at politiet er godt kjent med tiltaltes omfattende historikk med rus, vold og trusler. De fryktet at mannen kunne utgjøre en fare for dem.

Mandag ettermiddag redegjorde rettsmedisineren for de omfattende hodeskadene Hereid ble påført. Da valgte 67-åringens pårørende å forlate rettssalen. De ønsker ikke å høre detaljene om skadene hun ble påført.

Avdøde hadde rundt 35 skader på kroppen. Rettsmedisineren regner med at hun er slått åtte-ti ganger med øksa mot hodet.

En varslet katastrofe

Den drapstiltalte mannen er straffedømt mer enn 20 ganger. Han har også en lang historikk med rus og psykiatri. Allerede i november i 2017 forelå det en sakkyndig konklusjon som sa at han var alvorlig psykisk syk.

PÅRØRENDE. Enkemann Lars Johan Hereid og sønnen Lars Johan Skeisvoll Hereid sammen med bistandsadvokat Benedicte Storhaug i Haugaland tingrett mandag morgen. (Foto: Kristian Myhre / TV 2)
PÅRØRENDE. Enkemann Lars Johan Hereid og sønnen Lars Johan Skeisvoll Hereid sammen med bistandsadvokat Benedicte Storhaug i Haugaland tingrett mandag morgen. (Foto: Kristian Myhre / TV 2)

49-åringen ble blant annet siktet for å ha ranet en ung mann i juni i 2017. Likevel ble saken mot ham henlagt.

Familien til avdøde Hereid er til stede i Haugaland tingrett og følger saken. De opplever drapet som en varslet katastrofe.

– Det plager meg at hun skulle forlate verden på denne måten. Det plager meg at dette var en varslet handling, sier ektemann gjennom nesten femti år, Lars Johan Hereid til TV 2.