Jan Arild Snoen og Eirik Bergesen er uenige om hvor som vinner presidentvalget i 2020.
Jan Arild Snoen og Eirik Bergesen er uenige om hvor som vinner presidentvalget i 2020.

Ett år til presidentvalg i USA:

Blir det Trump-triumf eller Trump-tap? Ekspertene strides ett år før valget

– Trumps drømmescenario er en stabil økonomi og en motkandidat som holder seg lengst mulig til venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

3. november neste år kan svaret på hvem som skal styre USA gjennom landets neste presidentperiode være klart.

Vil motstanderne skyve Donald Trump ut av det hvite hus, eller vil han kunne kalle seg verdens mektigste mann i fire nye år?

Trump har allerede annonsert at han vil stille til gjenvalg, men hvem som ender opp som demokratenes kandidat er fortsatt usikkert.

Ekspertene strides om det er republikanerne eller demokratene som vil trekke det lengste strået, men enes om at mye avhenger av hvem demokratene velger som sin representant.

– Holder en knapp på Biden

Jan Arild Snoen, samfunnsdebattant, USA-ekspert og spaltist i Minerva, tror også dette valget blir svært jevnt.

– Trenden er at presidentvalgene de senere årene har vært svært jevne. Det blir det ganske sikkert i år også, forteller han.

Likevel tror Snoen at demokratene hadde fått et knapt flertall dersom valget ble avholdt i dag – riktignok med Joe Biden som sin representant.

– I mine øyne ligger Joe Biden best an til å slå Trump, men de fleste eksperter holder nok en knapp på Warren. Grunnen til at jeg har troa på Biden er at han treffer dem i «i midten» også, mens Warren beveger seg litt for langt ut mot venstre til å favne alle, forteller Snoen.

«Trumps drømmescenario»

Likevel mener Snoen at hvis ting går Trumps vei er det ingenting som tilsier at han ikke skal klare å vinne valget igjen.

– Trumps drømmescenario er en stabil økonomi og en motkandidat som holder seg lengst mulig til venstre – hvis det slår til har han gode sjanser til å bli gjenvalgt, sier Snoen.

Jan Arild Snoen tror Joe Biden kan bli USAs neste president.
Jan Arild Snoen tror Joe Biden kan bli USAs neste president.

– Det er fortsatt svært jevnt mellom de som støtter Trump og de som ikke gjør det. Til forskjell fra tidligere presidenter har dette endret seg lite gjennom perioden, sier Snoen.

En annen faktor som gjør at mange velger å se til Trump er den høye alderen på flere av demokratenes kandidater.

– Alt som kan minne velgerne på at demokratenes representanter er gamle svekker dem. Bernie Sanders sitt hjerteinfarkt og det at Biden i blant surrer litt svekker dem betraktelig, sier Snoen.

– Økonomi er alltid viktig i den amerikanske valgkampen. Ellers er det tematikk om helse, skatt og andre ting om vil sette sitt preg på valgkampen.

– Analysebyråer spår en enkel Trump-seier

Eirik Bergesen, politisk kommentator og satiriker, mener det er to ting som kommer til å avgjøre hva valgresultatet blir.

– Det som er avgjørende er hvordan økonomien går og Trumps måte å styre på.

– Økonomien går bra. Analysebyrået Moodys har spådd valget på bakgrunn av økonomi og tror Trump kommer til å vinne ganske enkelt. De har hatt rett helt siden 1980, med unntak av ved forrige valg, forteller Bergesen.

Eirik Bergesen mener mye kan skje i løpet av valgkampen, men slik det er nå tror han Donald Trump vil fortsette som USAs president.
Eirik Bergesen mener mye kan skje i løpet av valgkampen, men slik det er nå tror han Donald Trump vil fortsette som USAs president.

Han forklarer at hvis velgerne føler at økonomien går bra har de tillit til politikerne.

– Det er den laveste arbeidsledigheten på 50 år og aksjemarkedet har gått bra om dagen. Hvis velgerne har en følelse av at økonomien går bra har det høyere tillit, forteller Bergesen.

Dermed er det ikke nødvendigvis lurt av demokratene å gå til valg på dårlig økonomi.

– Hvis demokratene går på valg at de skal redde økonomien er det ikke sikkert de når frem til velgerne. Riktignok er mange av arbeidsplassene som er skapt av Trump lavinntektsarbeidsplasser. Dette krasjer med at mange demokrater er opptatt av minstelønn og trygghet på arbeidsplassen.

Trump sluker all oppmerksomheten i politikken. Bergesen lurer derfor på om folk vil spør seg om det er verdt det, når valget nærmer seg.

– Demokratene kan kjøre hardt på hvordan Trump har oppført seg som president. Likevel må vi huske at amerikanerne visste hvordan Trump var før de stemte ham fram forrige gang, forteller han.

Bergesen peker på hvordan Trump hele tiden bryter reglene, men likevel slipper unna med det.

– Vi ser gang på gang at Trump bryter demokratiske spilleregler, men likevel mener republikanerne at dette ikke er viktig nok til å straffe ham på meningsmålingene. Både riksrettsaken og Mueller-rapporten har vært med å avdekke hvordan Trump oppfører seg som president.

Motkandidaten blir avgjørende

Bergesen mener at motkandidaten kan bli avgjørende for valgresultatet og at demokratene står mellom to ulike tilnærminger.

– Til syvende og sist blir det viktigste hvem motkandidaten er. Demokratene kan gå tilbake til det etablerte gjennom Joe Biden: Han har vært visepresident og kan gjøre at noen «ønsker seg tilbake til det som engang var».

Bergesen forteller at demokratene også kan legge seg litt i samme spor som Trump gjorde ved forrige valg: Den andre løsningen er å gi velgerne noe mer radikalt og gi dem lovnad om en tydelig forandring.

– Demokratene kan også ønske seg en radikal endring, bare enn i en annen retning enn Trump. Noe mer radikalt på venstresiden, vil være Warren og Sanders. Warren er «Fru regelboka» og med både akademisk og politisk erfaring er hun en sterk kontrast til Trump, sier han.

Spørsmålene vi lurer på:

  • Tåler Trump flere skandaler?

Snoen: – Både ja og nei. Grunnstammen til Trump, som tilsvarer cirka 25 prosent av velgerne hans, støtter ham uansett hva. Men hvor mye resten av velgerne tåler av «Trumps galskap» er ikke lett å si

Bergesen: – Jeg tror det finnes en rød linje et sted. På et eller annet tidspunkt vil man kunne si at det har vært for mye uortodoks oppførsel. Det viktige er nok ikke hvor denne linjen er, men hva den er. Klarer demokratene å bevise at Trump faktisk ikke setter USA, men seg selv først, kan det være med å overbevise republikanske velgere. Det har man fått mye dokumentasjon på med både Ukraina- og Russlandsakene.

  • Hvilke overraskelser kan man vente seg det kommende året?

Snoen: – Det er vel tvilsomt om man kan kalle det overraskelser når det handler om Trump, men det kan kanskje komme noen overraskelser fra Demokratene når det spisser seg til. Trump stiller til valg så langt han har helse og lyst, sier Snoen.

Bergesen: – Pete buttigieg kan komme snikende som en aktuell kandidat for demokratene. Han er ikke like radikal eller uforutsigbar - Bill clinton kom også litt fra intet. Han er et mer moderat og safere valg. Han er homofil, det vil være en test for konservative amerikanerne.

  • Hvem vinner valget?

Snoen: – Hvis Joe Biden hadde møtt Donald Trump i dag, så holder jeg en knapp på Biden. Men om det hadde vært Warren mot Trump ville det vært helt åpent.

Bergesen: – Hvis ingenting endrer seg for Biden ligger han aan til å vinne blant demokratene, og han ligger han til å slå Trump i de viktige vippestatene. Men vi undervurderte Trump sist, og nå ligger han bedre an enn den gangen. Derfor er det vanskelig å ikke holde Trump som favoritt. Biden har fått en knekk med saken om sønnens Ukraina-jobb. Det som er helt sikkert er at det kommer til å bli en skitten valgkamp, enda mer skitten enn den var forrige gang.