Rester fra helgen blir en smakfull pai

Wenche har ryddet kjøleskapet og funnet rester hun bruker i dagens middag.

En paibunn lages vanligvis med smør og mel, men denne gangen har Wenche valgt å lage en luftig bunn laget med tørrgjær og tilsatt revet parmesan. Fyllet er rester fra helgen / det du har i kjøleskapet.

Kjøtt/fisk kan sløyfes og paien kan lages kun med grønnsaker.

Bunn (til form 20-22 cm)

  • ½ dl vann
  • ½ dl olivenolje
  • 1⁄4 ts salt
  • 2 ss revet parmesan (nyrevet)
  • 2 ts tørrgjær
  • 2 ½ - 3 dl hvetemel, gjerne en blanding av grovt og fint eller fibramel

Fyll

  • Ca. 2 dl kokte eller ferske grønnsaker (bruk det du har, for eksempel brokkolibuketter, blomkålbuketter, gulrøtter i skiver, paprika i strimler, vårløk eller purre).
  • 1-2 fedd hvitløk
  • 100-150 g kokt skinke eller rester fra kjøttmiddag, pølser/fisk i biter, strimler av røkt/gravet fisk
  • 3 egg
  • 1 dl melk
  • 1 dl kesam/cottage cheese
  • salt og pepper
  • 1 ts tørket urtekrydder, for eksempel oregano eller timian
  • 1 ½ -2 dl revet hvit ost
  • 3-4 tomater (kan sløyfes)

Bland sammen varmt vann og olje til «fingervarmt». Tilsett salt, revet parmesan, gjær og mesteparten av hvetemelet. Arbeid sammen til en smidig, glatt deig. Dekk bakebollen med plast og sett deigen til heving 20-30 min.

Smør en paiform 20-22 cm i diameter. Kjevle ut deigen slik at den dekker paiformen godt over kanten. Prikk med en gaffel og forstek bunnen i varm stekeovn ved 200 grader, på nederste rille i ca 10 min.

Del kokte eller rester av grønnsaker opp i biter/buketter. Frosne grønnsaker forvelles i kokende vann i 1 min. La dem renne godt av seg før den legges i den forstekte paibunnen sammen med finhakket hvitløk, vårløk i tynne skiver eller finhakket løk og skinke/kjøtt/pølser/fisk i terninger.

Pisk sammen egg, melk, kesam/cottage cheese, salt, pepper og halvparten av osten og hell over i paiformen og dryss over resten av osten.

Stek videre 200 grader i 30-40 min til eggeblandingen har stivnet og osten smeltet.