Norskeid skip kapret i Benin: ni sjøfolk bortført av pirater

Det norsk-eide Ugland-skipet MV Bonita ble lørdag kapret av pirater mens det lå ankret opp utenfor Cotonou i Benin. Ni personer av mannskapet holdes til fange.

KAPRET: Det er skipet Bonita som lørdag har blitt kapret av pirater mens det lå ankret opp i Benin. Foto: Ugland
KAPRET: Det er skipet Bonita som lørdag har blitt kapret av pirater mens det lå ankret opp i Benin. Foto: Ugland

I en pressemelding fra det norske rederiet J.J. Ugland Companies står det at et av deres skip er kapret av pirater.

Skipet ble kapret da det lå ankret opp utenfor havnebyen Cotonou i Benin vest i Afrika.

Totalt er ni personer av besetningen på skipet tatt av piratene.

– Ni personer av besetningen ble tatt av en ferge mens de ventet skipet ventet på å bli lastet av, heter det i pressemeldingen.

Resten av mannskapet varslet da lokale myndigheter.

Ingen norske

Rederiforbundets kommunikasjonsdirektør Christine Korme, sier til TV 2 at de ni personene som holdes til fange er filippinske statsborgere.

KONTAKT: Kommunikasjonsdirektør i Rederiforbundet sier til TV 2 at de har tett dialog med rederiet. Foto: Rederiforbundet
KONTAKT: Kommunikasjonsdirektør i Rederiforbundet sier til TV 2 at de har tett dialog med rederiet. Foto: Rederiforbundet

– Jeg kan bekrefte at det ikke er noen norske statsborger som er av de kidnappede. Vi er nå i tett dialog med rederiet, og henviser til dem for hendvendelser, sier Korme.

Videre i pressemeldingen står det at familiemedlemmene til personene som holdes til fange er kontaktet og vil bli informert videre.

MV Bonita seiler under norsk flagg, og står registrert i Grimstad. Skipet er et lasteskip på 190 meter.

Angrepet utenfor havna

Ifølge havnemyndighetene ble skipet angrepet nærmere 15 kilometer utenfor innseilingen til havneområdet. De bortførte sjøfolkene er kapteinen og åtte av mannskapet. Den øvrige besetningen meldes å være uskadd.

Rederiet opplyser at de vil gi oppdateringer når ny bekreftet informasjon er tilgjengelig.

Ifølge Dagens Næringsliv har skipet vært i området siden 28. oktober. Det kom til kai ved 14-tiden lørdag, og da startet politiet etterforskning inkludert avhør av mannskapet.

– Havnemyndighetene i Cotonou beklager å måtte si at det skjedde en pirathandling om morgenen lørdag 2. november, heter det i uttalelse ifølge nyhetsbyrået AFP.

Rederiet opplyser at skipet var lastet med naturgips.

Kontakt med myndigheter

Rederiet er i kontakt med relevante myndigheter, heter det, og det vil holde familiene til mannskapet er informert.

– Utenriksdepartementet er kjent med hendelsen. Ingen norske borgere er involvert. Saken håndteres av rederiet, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til NTB.

Farlig område

Guineabukta, som strekker seg fra Kamerun til Liberia, har blitt et av verdens farligste havområder.

Angrep på skip og bortføring av sjøfolk for å kreve løsepenger har blitt mer og mer vanlig, særlig langs kysten av Nigeria. Piratene tvinger noen ganger skip til å legge om kursen i flere dager, lenge nok til å forsyne seg av lasten og kreve løsepenger for å sette besetningen fri.

Kapringene skaper store problemer for internasjonal skipsfart i området.

Saken oppdateres!