ÆRE: Sondre Justad får Rolf Gammleng-prisen i kategorien pop av Martha Lyse.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ÆRE: Sondre Justad får Rolf Gammleng-prisen i kategorien pop av Martha Lyse. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sondre Justad tar pause: – Motsatt av Avicii

I forrige uke lanserte artisten at han tar en pause fra musikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 møtte Justad på Engebret Cafe mandag, under Rolf Gammlengs prisutdeling til utøvende kunstnere.

Totalt åtte kunstnere ble hedret i ulike kategorier, og Justad mottok den høythengende prisen i kategorien «populærmusikk».

– Det var veldig overraskende og sykt stas, sier artisten til TV 2.

For en uke siden avslørte artisten at han trekker seg tilbake, og unna turnélivet en god stund. Nå ønsker han å roe ned for å få tid til å skrive ny musikk og jobbe med en ny plate.

– Jeg har merket at når jeg har reist så mye og spilt konserter så er det ganske altoppslukende. Det tar mye energi, vi går inn på hver konsert og har lyst til at det skal være noe helt spesielt. Så det er ikke bare en turné som ruller og går, det er mye jobb rundt hver konsert og da er det lite tid til å jobbe i studio og skrive nye låter og sånn.

– For meg er jo alt jeg skriver om ting som jeg har tenkt på en stund og da er det veldig vanskelig å skrive under press. Så nå skal jeg ta meg en pause fra reisingen, sove i min egen seng og skrive låter og jobbe i studio, forteller han.

Ikke som Avicii

I april i fjor ble det kjent at den svenske DJ'en Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, var død. Managementet har senere fått hard kritikk for å ha presset den unge artisten til å gjennomføre et nærmest umenneskelig turnéliv.

Justad presiserer at det ikke er en lignende situasjon rundt han som gjør at han nå tar pause.

– Det er egentlig litt motsatt av Avicii-casen. Hittil har det vært sånn at jeg bare har villet spille hele tiden, og så har apparatet mitt sagt: «Nei, nå må du chille litt».

I sommer kjente han plutselig at det var tid for å ta en pause, men han presiserer samtidig at det ikke kommer til å bli noen ferie. Han skal skrive nye låter og kose seg med det kreative.

– Jeg har fått bestemme tempoet helt selv disse årene, og jeg får veldig mye energi av å spille konserter også. Det har vært helt perfekt, så det er bare naturlig nå etter fire fem år på turne at man trenger et brudd, sier han.

Ikke redd for å miste fans

Justad sier det er uvisst når han kommer tilbake med ny musikk, eller når fansen får se han på en scene igjen. Likevel er ikke artisten så nervøs for at fansen skal glemme han.

– Jeg tenker egentlig ikke så veldig mye på det, men selvfølgelig har jeg jo ikke lyst til å miste fans. Jeg har ikke lyst til å uttale meg politisk om saker, provosere noen og miste de, eller være for lenge borte.

– Men jeg må til syvende og sist bare følge meg selv og det jeg tenker og kjenner på. Akkurat nå kjenner jeg at det er fint med en pause. Jeg skal holde på med dette resten av livet mitt, hadde jeg tenkt. Og da trenger jeg å kjenne etter når noe er nok og når jeg kan fortsette, sier den unge artisten.

Han har imidlertid ikke tenkt å bli helt borte fra fansen, og lover å si hei på Instagram en gang i blant.

Glad for album-fokus

Justad er glad for å motta prisen og de 50.000 kronene som fulgte med. Han mener det er ekstra stas at det fortsatt settes pris på albumformat i en tid hvor singler gjerne er fokus i mange prosjekter. Selv er han svært opptatt av at albumene skal få en helhet.

– Jeg har jobbet veldig mye med det som utgangspunkt, så det er stas. Jeg kommer nok til å bruke pengene på det nye albumet som jeg setter i gang med nå da.

Men om det kommer en ny plate som ligner på «Riv i hjertet» eller sanger som «Fontena på Youngstorget», kan ikke 29-åringen garantere for øyeblikket.

– Da jeg skrev «Riv i hjertet» så var det det jeg tenkte på, at jeg ikke klarte å kjenne ting fullt og helt. Så det var det jeg skrev om da, og akkurat nå har jeg det veldig bra. Så jeg tror nok at sånn jeg har det også gjenspeiler musikken min.

Redd for bandet

Justad føler seg sikker på at pause-avgjørelsen er riktig for han. Samtidig håper han at det ikke skal gå ut over hans faste band.

– Det er jo kjipt for bandet og sånn også da, jeg har jo med meg fast band og crew på veien. Så jeg håper jo at de får seg andre jobber og har ting å holde på med i det året.

Samtidig lover han at bandet ikke blir helt kvitt han likevel.

– Jeg tror vi kommer til å være veldig mye sammen, nå har gitaristen flyttet inn hos meg i kollektivet. Vi skal ha øvinger, planlegge og jobbe i 2020 med å utvikle et nytt live-show og konsept som vi skal reise med når vi kommer tilbake igjen. Så jeg tror det blir bra, smiler artisten.