MATMOR: Aria var den beste vennen og hunden man kunne ha, sier Vibeke Langørgen.
MATMOR: Aria var den beste vennen og hunden man kunne ha, sier Vibeke Langørgen. Foto: Privat

Hunden Aria stakk av på tur – så hørte matmor fem skudd

Gordon setteren var bare 1,5 år, og skulle trene lydighet i skogen, da familiens verste mareritt skjedde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. september i år var Vibeke Langørgen på tur med unghunden Aria i skogen på Askøy utenfor Bergen. De drev trening, og Langørgen lot hunden gå løs.

– Jeg vet det er båndtvang, så der brøt jeg reglene. Jeg oppdaget at vi var nærmere bebyggelsen enn jeg trodde, så jeg var i ferd med å ta på henne bånd, da hun plutselig stakk av, forteller Langørgen til TV 2.

Hørte skudd

Det er snart en måned siden, men det som skjedde videre, har rystet hele familien.

– Jeg så på GPS-en at Aria var inni en hage, og var på vei dit. Da hørte jeg plutselig fire-fem skudd og stivnet helt. Jeg forsøkte å jage bort tankene om at det verst tenkelige kunne skjedd.

Da Langørgen kom til stedet, møtte hun på en mann. Hun spurte om han hadde sett hunden hennes.

– Da svarte han «Den skremte fuglene mine, så jeg skjøt den». Jeg falt helt sammen. Spurte flere ganger om han tullet, men det gjorde han ikke. Han hadde slengt henne død ned i en bekk, forteller Langørgen.

Mannen som skjøt hunden sier til TV 2 at hunden selv vaklet bort til bekken, og at han ikke har slengt hunden ut i bekken.

Hunden hadde et stort hull i siden på kroppen.

Aria var en halvannet år gammel Gordon setter. Foto: Privat
Aria var en halvannet år gammel Gordon setter. Foto: Privat

Det viste seg at mannen drev med oppdrett av fugl, blant annet gjess.

Politiet ble kontaktet og de kom og avhørte alle involverte. Mannen ble anmeldt for brudd på våpenloven, men denne uken ble saken henlagt.

– I henleggelsen refererer politiet til hundeloven, sier Langørgen.

Hundeloven

Hundeloven gir hundeeier plikt til å kontrollere hunden, både når den går løs, eller i bånd. Og den gir gårdbrukere og andre rett til å gripe inn hvis en løs hund er til fare.

I § 15 står det: «En hund som uten ledsager går løs i utmark eller landbruksområder i båndtvangstid og utgjør en klar fare for husdyr og tamrein, kan opptas av grunneieren, festeren, forpakteren, beiteberettigede, en berørt reineier eller noen som opptrer på vegne av disse. Dersom det ikke lar seg gjøre å oppta hunden eller få politiet til stedet så raskt som situasjonen krever, kan vedkommende om nødvendig avlive hunden på stedet».

Mannen fortalte Langørgen at han hadde skutt varselskudd som hunden ikke reagerte på. Han hevdet også at hunden hadde hatt hodet til en gås i munnen, men det ble aldri vist fram noen skadd gås verken til Langørgen eller til politiet, så det ble ord mot ord om hva slags type angrep det var snakk om.

NOAH: – For lett å skyte hund

Organisasjonen NOAH, som arbeider for dyrs rettigheter, jobber for at hundeloven skal revurderes, nettopp fordi de mener loven har åpenbare svakheter.

– Det er dessverre slik hundeloven fungerer. Hvis man tolker den i verste mening, er det altfor lett å ta livet av hunder, sier leder i NOAH, Siri Martinsen, til TV 2.

VIL HA NY HUNDELOV: NOAH-leder Siri Martinsen.
VIL HA NY HUNDELOV: NOAH-leder Siri Martinsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Hun mener svakheten knyttes til dårlige definisjoner av to begreper i loven.

– Noe av det som er problemet med hundelovens bokstav er at ordet «angrep» tolkes veldig vidt. At en hund «løper mot et husdyr» kan tolkes som angrep, selv om hunden ikke har hatt noen intensjon om å angripe, sier hun.

Martinsen mener altså at det er en veldig lite faglig definisjon av hva som er et angrep, som brukes som utgangspunkt for å avlive en hund.

– Det samme gjelder ordet «skade», det er ikke definert noen grader av skade. En rift kan defineres som skade, sier hun.

Rettsløse

NOAH mener hunder og deres eiere er rettsløse, så lenge begrepene er så vagt definert i lovteksten.

– Det har vært mange triste hendelser. Hunder som løper løs uten at det er bevis for skade på husdyr har ført til avliving, sier Martinsen.

Langørgen erkjenner at mannen som skjøt hunden hennes hadde gjeldende rettspraksis på sin side, men mener likevel at han enkelt kunne fått kontroll på hunden ved å rope høyt til den, eller ta den i halsbåndet.

– Hun var en ung, vimsete hund, men veldig trygg, snill og medgjørlig. Hadde han ropt hardt til henne, så hadde hun lagt seg på rygg, sier Langørgen.

– Ingen artig opplevelse

Eieren av fuglene, som ønsker at TV 2 kun omtaler ham med fornavnet Raymond, sier at hendelsen var langt ifra artig.

– Jeg satt inne i stuen da jeg hørte bjeffing utenfor, så jeg løp ut i sokkelesten for å se etter. Da så jeg at hunden jaget fuglene mine, og jeg opplevde den som direkte truende overfor dem. Jeg fikk nesten tak i hunden, men den var kun interessert i fuglene mine. Jeg prøvde å kalle på hunden uten at det nyttet, forteller Raymond.

Han sier at han forsøkte å lokke til seg hunden en god stund uten hell.

– Fuglene var vettskremte og løp rundt, så jeg bestemte meg for å hente haglen for å avfyre et varselskudd. Da slapp hunden anden som den hadde i munnen, sier Raymond.

Fugleoppdretteren sier at hunden ikke ga seg etter varselskuddet. Den plukket på ny opp en and med munnen.

– Da bestemte jeg meg for at jeg måtte avlive hunden. Slik jeg oppfattet hunden, ville den ikke stoppe før noen av mine fugler kom til skade. Hunden fortsatte også etter at jeg hadde truffet den med første skuddet. Jeg avfyrte ytterligere to skudd for å avlive den, sier Raymond.

Raymond forklarer at det var fryktelig tungt for ham å avlive hunden.

– Jeg forstår at de er fortvilet og rystet. Det var jeg selv også. Å avlive en hund er noe av det tyngste jeg noengang har gjort. Jeg anser meg selv som en hundeperson, og har hatt flere hunder tidligere, sier Raymond.

– Familien er knust

Langørgen sier hun i likhet med NOAH reagerer på hvor lite rettsvern det er for hunder.

– Kunne han ikke bare tatt henne i halsbåndet? For ham var det bare en hund, men for oss var det et familiemedlem. Hele familien er knust, sier hun.

Langørgen presiserer at hun ikke er ute etter å «ta» noen, men at hun og familien ønsker en endring av rettspraksis.

Det prinsippielle rundt hundehold og skyting av hunder som truer husdyr, ble diskutert heftig etter at en hund av typen Border collie ble skutt på Hellestø på Jæren i 2014, etter at den løp inn på eiendommen til en bonde. Også da ble saken henlagt.

Dyrevernorganisjonen NOAH har nå et håp om en revurdering av dagens hundelov fra 2005.

– Landbruksdepartementet har i disse dager innkalt til høringsmøte, så prosessen er forhåpentligvis i gang, sier Martinsen.