POLITI: Det var stort politioppbud på Sinsen lørdag.
POLITI: Det var stort politioppbud på Sinsen lørdag. Foto: TV 2

Pågrepet etter demonstrasjon – må betale flere hundretusen

Den høyreekstreme amerikaneren Greg Johnson er fortsatt i Norge etter å ha blitt pågrepet av politiet under et arrangement på Sinsen i Oslo lørdag. Demonstrantene som demonstrerte mot ham har fått flere hundretusen kroner i forelegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag møtte 40-50 demonstranter opp ved et lokale på Sinsen i Oslo, der det ble avholdt et lovlig arrangement med høyreekstremt innhold.

Den høyreekstreme amerikaneren Greg Johnson ble pågrepet av politiet. PST varslet at Greg Johnson ville bli bortvist fra Norge.

Søndag har UDI fattet et bortvisningsvedtak, opplyser seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB, som sier videre at det fortsatt arbeides med å sende amerikaneren ut av landet så raskt som praktisk mulig.

Bakgrunnen for PSTs pågripelse av den høyreekstreme profilen var frykt for at han kunne påvirke andre til å utøve vold.

Store forelegg

Under motdemonstrasjonen utenfor lokalet var det flere personer som skal ha forsøkt å komme seg forbi politiets sperringer.

Dette førte til at 28 personer ble pågrepet og kjørt i arresten.

– Personene ble innbrakt for ordensforstyrrelse eller for ikke å ha fulgt politiets pålegg. De får forelegg på 10.000 kroner for ordensforstyrrelse eller 14.000 kroner for begge deler, sier hun.

Dette utgjør forelegg på flere hundretusen kroner.

Skal til Portugal

Lørdag sa Greg Johnsons norske forsvarer, advokat John Christian Elden, at amerikaneren ville klage på UDIs bortvisningsvedtak.

– Vi har klaget over vedtaket, men ikke konklusjonen i det han ønsker å reise fra riket da han har nytt foredrag i Portugal i morgen, skriver han i en SMS til NTB søndag.

Elden opplyser at Johnson foreløpig ikke har fått forlate landet.

Den amerikanske statsborgeren har tidligere uttrykt støtte til Anders Behring Breiviks begrunnelse for 22-juli-terroren og kalt terroren for «nødvendig», ifølge Filter Nyheter.

Johnson har avvist at han har støttet bruk av vold som politisk virkemiddel og mener at teksten om 22. juli er tatt ut av sammenheng.

(©NTB / TV 2)