DREPT: Paulo Paulino Guajajara
DREPT: Paulo Paulino Guajajara Foto: Ueslei Marcelino

Amazonas-forkjemper drept av ulovlige tømmerhoggere

En indianerleder ble fredag skutt og drept av ulovlige tømmerhoggere i Amazonas i Brasil. En tømmerhogger mistet også livet i en påfølgende skuddutveksling

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge BBC ble Paulo Paulino Guajajara, som var i slutten av 20-årene, skutt i Araribóia i delstaten Maranhão. Han var leder av indianerstammen Guajajaras og medlem av en miljøaktivistgruppe for å beskytte regnskogen.

– Jeg er redd noen ganger, men vi må løfte hodene våre og handle. Det er så my avskoging som skjer her, med gode tre harde som stål som blir hogget ned og tatt. Vi må bevare dette for barnas framtid, sa miljøaktivisten til Reuters tidligere i år.

En annen innfødt, Tainaky Tenetehar, ble også skadd i angrepet. I tillegg døde en tømmerhogger i en påfølgende skuddutveksling.

Ifølge Survival International har minst tre personer tilknyttet aktivistgruppen, i tillegg til flere av deres slektninger, blitt drept.

I september publiserte Human Rights Watch (HRW) en rapport hvor det kom fram at det har vært 28 drap, fire drapsforsøk og 40 tilfeller av drapstrusler tilknyttet regnskogen siden 2015.

Totalt har det ifølge tall fra den veldedige organisasjonen Pastoral Land Commission (CPT), som også Brasils justisminister viser til, vært 300 drap det siste tiåret i forbindelse med konflikter om bruk av land og ressurser i Amazonas.

(©NTB)