Rufo sikret opprykket for Sandefjord. Her fra kampen mot Strømsgodset i fjor.
Rufo sikret opprykket for Sandefjord. Her fra kampen mot Strømsgodset i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen

Sandefjord rykket opp til Eliteserien

Sandefjord er tilbake i Eliteserien etter én sesong i Obos-ligaen.

Sandefjord-Jerv 1-0

Med seks poeng ned til Start, trengte bare Sandefjord ett poeng mot Jerv for å sikre opprykket.

Sandefjord skapte de største sjansene i den første omgangen, men måtte vente til 2. omgang for å få den forløsende scoringen.

Spanjolen Rufo skled inn 1-0 i det 54. minutt da gjestenes keeper Benjamin Boujar ikke klarte å klarere innlegget til Vidar Ari Jonsson.

Etter scoringen kontrollerte mannskapet til Martí Cifuentes inn seieren og opprykket til Eliteserien.

– Vi snakket hele uken om å holde konsentrasjon på kampen, og ikke på hva som kunne skje etter den, selv om vi visste hva som skjedde med poeng. Laget gjorde en solid kamp. Vi hadde full kontroll, slapp ikke til målsjanser og scoret det viktige målet. En fortjent seier, sier Cifuentes til NTB.

Ved siden av opprykket mottok 35-åringen Erik Mjelde den største applausen fra tribunen da han ble byttet ut med et kvarter igjen å spille. Bergenseren legger nemlig skoene på hyllen etter sesongen med godt over 100 kamper for klubben.

Det samme gjør Håvard Storbæk fra Elverum. 33-åringen var med på sitt annet opprykk med Sandefjord etter overgangen fra Odd i 2016. Også han noterte seg for over 100 kamper i blå drakt.

– Det er greit å gi seg når fotball er morsomt. Jeg har fått være med på cupfinale, opp- og nedrykk. Det er stort å rykke opp, det er bra for klubben og ikke minst veldig fortjent. Jeg tror fundamentet for at Sandefjord blir i Eliteserien er hakket større enn sist, sier Storbæk til NTB.

Kamp om kvalikplassene

Aalesund har for lengst sikret seg seieren i Obos-ligaen.

Start har sikret seg tredjeplassen, og er klar for kvalik. Bak sørlendingene vil det bli svært tett i kampen om de siste kvalikplassene.

Obos-ligaen

1. Aalesund, 76 poeng
2. Sandefjord, 65 poeng
3. Start, 59 poeng
4. KFUM, 45 poeng
5. Sogndal, 45 poeng
6. Nest-Sotra, 44 poeng
7. Kongsvinger, 43 poeng

Etter den nest siste serierunden er det KFUM, Sogndal og Nest-Sotra som innehar kvalikplassene. Kongsvinger tapte for Sandnes Ulf lørdag, men er bare ett poeng bak Nest-Sotra og to bak KFUM og Sogndal.

I siste serierunde møtes dessuten KFUM og Sogndal i Oslo. Kongsvinger har imidlertid langt svakere målforskjell, som betyr at Sogndal og KFUM vil være klare for kvalik med uavgjort.

Nest-Sotra møter HamKam borte, mens Kongsvinger gjester Jerv.

Skeid rykket ned

Den avgjørende bunnkampen mellom Skeid og Notodden endte med dramatikk til siste slutt da Notodden fikk straffespark fire minutter på overtid da ballen traff armen til Ayoub Aleesami.

Straffen satte Gaston Salasiwa inn via keeper Idar Lysgård til 2-2. Dermed rykker Skeid ned til 2. divisjon, mens Notodden kan berge plassen om resultatene går deres vei i siste serierunde.

Johnny Buduson satte inn det første målet etter 20 minutter fra kloss hold. Drama startet imidlertid noen minutter før pause da dommer Sivert Amland pekte på straffemerket til Skeid for første gang etter holding i feltet. Salasiwa var sikker og satte inn 1-1.

Men på overtid i første omgang banket Johannes Andres Nuñez inn 2-1 for Skeid etter at han plukket opp en klarering fra Notodden-forsvaret.

Tom Nordlies mannskap må dermed ta turen ned til 2. divisjon. Med seier mot Start og Strømmen-tap mot Sandnes Ulf kan Notodden sende Strømmen ut i kvalifisering.

(©NTB/TV 2 Sporten)