NAV-skandalen:

Uskyldig dømt for trygdesvindel etter å ha mistet to barn

ASTI, ITALIA (TV 2): Vibece Bråthen (46) hadde nettopp mistet et barn da NAV stoppet trygdeutbetalingene. Så mistet hun ett barn til, og ble deretter urettmessig dømt for bedrageri. NAV-skandalen har revet opp de vonde minnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vibece har blitt rammet av tragedier i livet som andre ikke kan klare tanken på engang. Hun har jobbet beinhardt med å legge den tøffe tiden bak seg.

Men etter at nyheten kom for en uke siden om at uskyldige mennesker var blitt dømt og fengslet fordi NAV hadde tolket reglene feil, har følelsene svingt fra jublende glede til stor sorg.

– Nå skal jo alt være positivt, jeg vet at man vinner veien videre. Men så blir jo alt rippa opp igjen, og jeg må innrømme at denne uka her har vært rett og slett tung, sier hun.

TV 2 møter Vibece i byen Asti i Nord-Italia. Hun valgte å flytte hit med datteren i barneskolealder etter at hun ble dømt til 45 dagers betinget fengsel for grovt bedrageri i januar 2017.

– Rettsaken var i seg selv aldeles nedverdigende. Du blir mistrodd, og jeg sliter den dag i dag med å huske noe særlig fra den rettssaken.

Å bli dømt for trygdesvindel gjorde at hun trakk seg tilbake, forteller hun.

– Man blir sett på som en kjeltring, så det har ikke vært noe all right. Det sier seg selv at når dette her skjedde, så var ikke det noe man fortalte gud og hvermann.

Bare tanken på å reise på besøk til Norge har gitt henne angst, men hun håper den slipper taket etterhvert som det blir ryddet opp i NAV-skandalen.

I Italia har hun følt at hun kan leve friere enn i Norge med datteren, og med kjæresten som reiser til og fra Norge.

Gravstedet til Vibece Bråthens sønn
Gravstedet til Vibece Bråthens sønn Foto: Privat

– Her kan jeg være anonym og leve uten at noen sender meg ekle blikk. Her kan vi være oss selv og leve vårt liv. Jeg har følt meg friere, rett og slett.

Mistet to barn

Bakgrunnen for at Vibece begynte å reise til Italia var hensynet til helsen til hennes eldste sønn, som ble født med en genfeil. Han var mye syk og måtte blant annet gjennom en beinmargstransplantasjon.

– Vi måtte gjøre noen store inngripen av hensyn til å ham. Vi fikk ikke den hjelpen vi trengte i Norge, så da bare dro vi, forteller hun.

Mens Vibece pleiet sønnen både i Norge og Italia, ble hun gravid, men lykken snudde brått og brutalt. Fosteret var ikke levedyktig og døde i mors liv.

Gravstedet til Vibecke Bråthens datter
Gravstedet til Vibecke Bråthens datter Foto: Privat

Lille juleaften 2013 fødte hun sønnen Elian Chrisander. Urnen ble satt ned på familiens gravsted i Porsgrunn.

Kort tid etter, midt i sorgen og krisen, kom telefonen fra NAV om at de stoppet utbetalingen av arbeidsavklaringspenger fordi Vibece hadde unnlatt å melde om reisene til Italia.

– Jeg ble kalt dum – hva er det jeg trur jeg er, liksom – er du i utlandet, så får du ikke arbeidsavklaringspenger. Og så var trygda mi borte. Jeg har blitt hudflettet, helt knekt og rasert, sier Vibece.

Hun stod økonomisk på bar bakke, uten en krone i inntekt, og klarte såvidt å betale regningene og holde seg i livet ved hjelp av støtte fra familie og venner, fra kjæresten mest av alt. I 2014 ventet de på nytt barn, men også denne gangen skulle tragedien ramme dem.

Fødselen satte brått i gang med voldsom kraft mens hun var i Italia, og datteren Linnea Margrethe klarte seg ikke gjennom den. Vibece fikk en grav å gå til i Italia, i tillegg til graven i Norge.

– Alt raste

Etter dette anmeldte NAV henne og krevde at hun fikk ubetinget fengsel i 36 ndager for å ha oppholdt seg i utlandet i flere perioder i 2012 og 2013 uten å melde fra, samtidig som hun gikk på arbeidsavklaring.m

Nedre Telemark Tingrett fant henne skyldig i grovt bedrageri, men gjorde dommen på 45 dagers fengsel betinget på grunn av hennes helsesituasjon. Hun ble dømt til å betale tilbake rundt 183.000 kroner for urettmessig utbetaling og en bot.

– Underveis har jeg mistet to barn, så det blir veldig massivt. Når det kom på toppen av alt du har fra før, så føler du at det raser, og det går jo utover familien. Selv om man er èn person som er dømt, så påvirker det alle rundt deg, og det er ganske tøft.

– Det er perioder der du føler at du lever ikke, du eksisterer. Jeg tror det er sånn årene har gått for meg, sier 46-åringen.

Hun har tenkt seg godt om før hun står fram i TV 2.

– Det er veldig få som kjenner til den storyen, men jeg tenker det at det her blir noe annet. Fordi selv om det er tungt og et slit, så tenker jeg det at det å faktisk få vært med på å knuse overmakten, den muligheten trodde jeg aldri skulle komme, men nå er den her.

Håper erstatningen blir rettferdig

Vibece fikk innvilget uføretrygd i 2017, men det meste gikk lenge med til å betale tilbake pengene NAV påstod hun hadde fått urettmessig utbetalt.

I desember 2018 fikk hun en bekreftelse på at hun ikke skyldte dem noe.

– Det var en lettelse, for det å skylde NAV penger er ikke lett. De har en innkrevingssentral som tar null hensyn. De bare går inn og tar penger du ikke har. Når jeg endelig fikk en inntekt, var det ikke mye jeg så av den. Det ble ikke nok til livsopphold engang, så det har vært vanskelig.

En egen gruppe hos advokatkontoret Elden skal bistå blant andre Vibece Bråthen med erstatningskrav.

– Jeg har ikke tenkt så mye på det egentlig, men jeg håper at vi for en gangs skyld får en rettferdighet, at de ikke i tillegg setter høye krav - at, nei, du får ikke for det eller det – at du må kjempe en knallhard jobb med det, også, det håper jeg ikke.

Har endelig råd til gravstein

Den eldste sønnens helse, sorgen og sjokket etter å mistet to barn og det økonomiske uføret NAV førte henne inn i har gjort at Vibece og kjæresten aldri har fått satt opp noen gravstein til minne om de to som ikke fikk leve opp.

– Gravstein er dyrt. Det koster flere tusen kroner, så enn så lenge har vi ikke hatt råd til det. Men med tilbakebetaling og erstatning får de endelig hver sin gravstein. Det har vært en sorg at det som andre tenker er normalt, det har ikke vært mulig for oss. Det har kostet så mye krefter, tid og penger med alt, at først når denne saken blir på stell, da kan vi virkelig begynne å jobbe videre. Det synes jeg vi fortjener, sier Vibecke

NAV har varslet at de tar kontakt med dem det er avdekket er berørt, og at erstatningsutbetalingen vil bli utbetalt fortløpende. Dommen til Vibece Bråhten er en av de 48 sakene Riksadvokaten har oppgitt det er gjort feil i, men hun har foreløpig ikke hørt noe fra NAV.

– Så fort det blir snakk om penger og sånn, så sier folk at nå er det bare å glemme alt det som har vært, for nå skal du få erstatning og masse greier. Men det kan aldri bli bra igjen. Jeg har hørt den lignelsen om fatet som du mister i gulvet, så limer du det sammen, og så har du fortsatt et fat, men det er jo ikke det samme fatet. Hvis du i tillegg putter masse, masse penger opp i det fatet, så er det fortsatt ingen endring på det fatet. Den beskrivelsen passer på meg, sier Vibece.