INDIA: Myndighetene i India har erklært helsekrise i byen.
INDIA: Myndighetene i India har erklært helsekrise i byen. Foto: Manish Swarup / AP Photo

Deler ut masker til fem millioner barn i India

Luften i New Delhi i India har blitt så giftig at myndighetene nå deler ut masker til befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Indias hovedstad New Delhi er en av de mest forurensede byen i verden, og på denne tiden av året er det ofte verre enn ellers.

Fredag ble luften målt til 743 partikler av PM2.5 per kubikkmeter, ifølge CNN. Alt over 100 PM2.5 per kubikkmeter blir ansett som farlig for helsen.

Betegnelsen PM2.5 står for konsentrasjonen av små, forurensede partikler.

BBC skriver at luftforurensingen er 20 ganger høyere enn hva Verdens helseorganisasjon (WHO) anser som maksimal helsefarlig forurensing.

Hastetiltak

Dersom den giftige luften holder seg på farlige nivåer i over 48 timer innfører myndighetene hastetiltak, som innebærer å stenge skoler og dele ut masker.

Fem millioner barn, og deres foreldre, har hittil fått utdelt masker, og skolene er stengt fram til tirsdag. Alt bygningsarbeid er utsatt i en uke, og fyrverkeri er forbudt i perioden.

Myndighetene har også varslet at over fire millioner biler vil få kjøreforbud neste uke.

– Gasskammer

Dette er ikke første gang hovedstaden opplever giftig luftforurensning, og flere av Indias byer er på listen over de mest forurensede byene i verden.

– Dehli har blitt et gasskammer som følge av åkerbrenning i nabostatene. Det er veldig viktig at vi beskytter oss fra denne giftige lufta, skriver Delhis førsteminister Arvind Kejriwal på Twitter.

På Twitter har befolkningen begynt å legge ut bilder av den den farlige luften, som man tydelig ser bre seg over byen.

Flere skriver at indiske innbyggere burde starte demonstrasjoner for å sikre seg ren luft. Én skriver:

– Ren luft er en rettighet. I Chile, Bolivia, Libanon og Hong Kong protesterer de for rettighetene sine. Hvorfor godtar folk i Delhi og resten av India at familiene deres blir forgiftet år etter år? Har indere akseptert at de lever i gasskamre?