ARRESTERT: Jane Fonda blir ført vekk av politi etter en klimademonstrasjon utenfor Kongressen fredag.
ARRESTERT: Jane Fonda blir ført vekk av politi etter en klimademonstrasjon utenfor Kongressen fredag. Foto: Siphiwe Sibeko/REUTERS

Jane Fonda pågrepet for fjerde gang på fire uker

Skuespiller Jane Fonda (81) ble fredag pågrepet under en klimademonstrasjon. Dette er fjerde gang på like mange uker skuespilleren blir pågrepet, og nå må hun i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Denne gangen kan det hende at jeg blir varetektsfengslet over natten, og det er greit for én natt, veldig bra! fleipet Fonda med journalistene da hun ble pågrepet sammen med 45 andre klimademonstranter fredag.

Det er bare en uke siden hun sist ble arrestert sammen med flere andre under en klimademonstrasjon foran Kongressen i USA.

Fonda har blitt arrestert fire ganger de siste fire ukene – hver gang i forbindelse med klimademonstrasjoner. Denne gangen må hun også tilbringe natten i fengsel, skriver TMZ.

Fulltidsjobb

Denne gangen satt Fonda og sang sammen med flere andre kjendiser, inkludert skuespillerne Rosanna Arquette og Catherine Keener, foran Senatet. Der er det demonstrasjonsforbud.

Den meritterte skuespilleren og Oscar-vinneren flyttet nylig fra Los Angeles til Washington D.C. for å slutte seg til klimabevegelsen. Hun har vært pasifist og feminist siden 1970-tallet og er dedikert til oppgaven på fulltid.

Fonda kaller protestene «Fire Drill Fridays» (Brannøvelse-fredager), et initiativ som er inspirert av en annen, betydelig yngre miljøaktivist –svenske Greta Thunberg (16).

– Det er mange måter å kjempe på. Men jeg er inspirert av Greta Thunberg og de unge elevene som streiker over hele verden. Jeg er en kjent person. Så dette er en måte å bruke kjendisstatusen min til å nå ut med budskapet om at vi står overfor en krise som kan avgjøre hvorvidt våre barn og barnebarn i det tatt skal ha en framtid som det går an å leve i, sier hun.

Kommer tilbake

Til tross for at fredagens demonstrasjon endte med fengselsopphold for Fonda, lover skuespilleren å være tilbake neste fredag. Da skal hun ha med seg grunnleggerne av iskremmerket Ben & Jerry's og skuespillerne Diane Lane og Mark Ruffalo.

Fonda sier hun er forberedt på å bli pågrepet «igjen og igjen», i hvert fall til midten av januar. Da skal hun gå tilbake til skuespillerjobben for å spille inn nye episoder i den prisvinnende serien «Grace and Frankie» på Netflix.