DRAP: Mannen tok livet av sin far og postet et bilde av kroppen på sosiale medier.
DRAP: Mannen tok livet av sin far og postet et bilde av kroppen på sosiale medier. Foto: Carina Johansen

Aktor vil ha 16 års fengsel for 28-åring som er tiltalt for drap på faren

Aktor i Jæren tingrett vil ha 16 års fengsel for 28-åringen som er tiltalt for å ha drept sin egen far (55) med et brannslukningsapparat i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen skal gjentatte ganger ha slått faren i hodet med et brannslukningsapparat i Sandnes lille julaften i fjor. Dette resulterte i omfattende hodeskader, og 55-åringen døde kort til etter av skadene. Tiltalte varslet selv politiet og har erkjent drapet.

Stavanger Aftenblad skriver at aktor Oddbjørn Søreide la ned påstand om 16 års fengsel i retten fredag.

– Drapet er nøye planlagt. Det er kynisk, brutalt og grusomt, sa aktor.

Han la også til grunn at tiltalte har forklart at han lenge hadde hatt tanker om å drepe faren, og at drapsplanene konkretiserte seg i desember, flere dager før faren kom på besøk.

Tok bilde av liket

– Han googlet blant annet om det var mulig å ta livet av et menneske med et brannslokningsapparat. Dette er mer enn vage tanker om å drepe, fortalte Søreide, som omtaler drapet som en henrettelse.

Før drapet var tiltalte aktiv på nettforumet 4chan og fortalte om drapsplanene. Flere brukere skal der ha oppfordret ham til å gjøre alvor av dem.

– Det er også skjerpende at tiltalte tok bilde av liket og la det ut på nettet. Det bidrar til en forherligelse av drapet som vi må slå hardt ned på. Dette er en måte å kommunisere på som vi ikke kan akseptere, sa Søreide.

Tilregnelig

Tiltaltes forsvarer poengterte i sitt innledningsforedrag da rettssaken startet mandag, at klientens psyke vil bli sentralt i saken.

– Vi vil få høre om en ung mann i total isolasjon. Ingen venner. Ingen kontakt med mor. Den eneste kontakten han hadde var et vanskelig og konfliktfullt forhold med sin far. Den andre kontakten han har hatt, er med anonyme på nettet, sa tiltaltes forsvarer, advokat Vegard Bråstein.

De sakkyndige har kommet til at 28-åringen var tilregnelig, og at han derfor kan straffes for drapet. Han har sittet i varetekt siden pågripelsen 23. desember i fjor.

(©NTB)