TIKK, TAKK: Enkelte er kronisk forsinket, og kommer alltid litt senere enn de skal. Nå mener forskere at dette kan forlenge livet.
TIKK, TAKK: Enkelte er kronisk forsinket, og kommer alltid litt senere enn de skal. Nå mener forskere at dette kan forlenge livet. Foto: Colorbox

Harvard-studie: Mennesker som alltid er forsinket, lever lenger

Noen er alltid presise, mens andre er kronisk forsinket. Skal vi tro ekspertene, er det treigingene som lever lengst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge en Harvard University-studie, kan mennesker som ofte er sent ute leve litt lenger enn andre, skriver Fox 8.

Årsaken er at de ofte er mer optimistiske. Optimister er ifølge forskerne roligere til sinns og har oftere lavere blodtrykk.

De har derfor en lavere risiko for å utvikle hjertesykdommer.

Optimist-studien ble nylig publisert i fagbladet Proceedings of the National Academy of Sciences.

– Denne studien har sterk relevans for folkehelsen fordi den antyder at optimisme er såpass viktig psykososialt at den kan forlenge den menneskelige levetiden, sier en av forskerne, Laura Kubzansky.

Kubzansky er professor i samfunns- og atferdsvitenskap, og er meddirektør for faktultetet Center for Health and Happiness ved Harvard University.

FORSKET PÅ POSITIVITET: PRofessor Laura Kubzansky ved Harvard T.H Chan School of Public Health. Foto: Harvard University
FORSKET PÅ POSITIVITET: PRofessor Laura Kubzansky ved Harvard T.H Chan School of Public Health. Foto: Harvard University

– Annen forskning antyder at mer optimistiske mennesker bedre regulerer følelser og atferd, i tillegg til at de raskere kvitter seg med stress og vanskeligheter, sier hun.

Også tidligere Harvard-forskning har vist at et optimistisk syn tidlig i livet kan gi personen bedre helse og lengre levetid.

Eksepsjonell levetid

I et blogginnlegg på Harvards nettsider, skriver psykologiprofessor David R. Topor om hvordan Kubzansky og teamet hennes har analysert data fra to store studier med over 70.000 deltakere.

«For både menn og kvinner, var høyere nivåer av optimisme koblet til et lengre livsløp og «eksepsjonell levetid», noe som forskerne definerte som å leve til 85 år. Studien var obs på faktorer som kroniske sykdommer, som høyt blodtrykk og høyt kolesterol, og ting som påvirker helsen, som røyking og alkoholbruk,» skriver han.

Han understreker at studien har flere svakheter, som for eksempel at mesteparten av deltakerne var hvite og hadde høyere sosioøkonomisk status enn den generelle befolkningen.

«Så hvorfor påvirker optimisme levetiden? Studien forklarer ikke dette, men forskerne har flere tanker om det. Optimisme ser ut til å være arvelig, altså koblet til genene våre, så er miljø og kunnskap også signifikant. Én ting vi alle kan lære, er måter å bli mer optimistisk på,» skriver han.

Professoren mener at det er syv måter man kan bli mer optimistisk på:

  • Se nytt på utfordringer
  • Sett mål
  • Bruk tid på å fokusere på det positive
  • Lær takknemlighetsøvelser
  • Styrke vennskap
  • Øv deg på å «halvsmile»

Professoren forklarer at en teknikk i psykoterapien for å takle vonde følelser, er å øve seg på å smile et par minutter om dagen. «Er ikke et fullt smil mulig, virker et halvsmil,» skriver han.

Ikke allment akseptert

Psykologiprofessor Justin Kruger har tidligere fortalt The Wall Street Journal at det er paradoksalt at noen alltid er konstant forsinket, siden det ikke er allment akseptert og at det i seg selv burde være en motivasjonsfaktor.

Kruger mener at den vanligste, og mest åpenbare, forklaringen på hvorfor noen alltid er forsinket, er at de ikke klarer å bedømme hvor lang tid en oppgave egentlig vil ta.

De som alltid er forsinket, klarer rett og slett ikke å se for seg hvor lang tid de bruker på ting.

I studien «If you don't want to be late, enumerate: Unpacking reduces the planning fallacy», skriver Kruger at det er håp for alle som er konstant forsinket.

Han mener at det kan hjelpe å dele opp hver enkelt oppgave slik at du i større grad klarer å beregne hvor lang tid en enkel oppgave faktisk tar.

I Krugers studie«Perspectives on prediction: Does third-person imagery improve task completion estimates?» skriver han at det også kan hjelpe å visualisere, altså se for seg, oppgaven før man gyver løs på den.

På denne måten mener han at man kan få et mer realistisk syn på hvor lang tid oppgaven faktisk tar, og dermed slutte å være kronisk forsinket til alt.